SUA, amenințate pe față din Yemen: Şeful rebelilor houthi spune că va ataca navele de război americane Şeful houthi din Yemen, rebeli aliniaţi Iranului, a declarat miercuri că gruparea sa va începe să tragă cu rachete asupra navelor de război americane dacă Statele Unite vor lua la ţintă Yemenul, după anunţul Washingtonului privind formarea unei coaliţii în Marea Roşie pentru a răspunde atacurilor rebelilor împotriva navelor, informează Reuters şi France Presse, potrivit Agerpres.
Abdel-Malek al-Houthi a avertizat de asemenea alte ţări să nu se implice într-o operaţiune multinaţională lansată marţi de SUA pentru a proteja comerţul în Marea Roşie, după o creştere a atacurilor houthi asupra navelor.
“Dacă America vrea escaladare sau comite ‘idioţenia’ de a ne lua la ţintă ţara, nu vom sta cu mâinile încrucişate”, a declarat Abdel-Malek al-Houthi într-un discurs televizat.
“Atunci îi vom ataca şi vom face din unităţile navale americane, interesele americane şi marina comercială americană ţinta rachetelor şi dronelor noastre”, a insistat liderul houthi în discursul difuzat de televiziunea Al-Massirah, controlată de mişcarea sa. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat luni crearea unei coaliţii internaţionale pentru a apăra vasele comerciale din Marea Roşie, după o serie de atacuri comise de rebelii houthi. Austin a spus că noua iniţiativă, numită Operation Prosperity Guardian, va soluţiona ”provocările la adresa securităţii din Marea Roşie şi Golful Aden, cu obiectivul de a garanta libertatea de navigaţie pentru toate ţările şi a spori securitatea şi prosperitatea regionale”. Ţări precum Regatul Unit, Franţa, Italia şi Norvegia se vor alătura misiunii. ”Aceasta este o provocare internaţională ce necesită acţiune colectivă”, a afirmat Lloyd Austin, care a adăugat că alianţa va include, de asemenea, Canada, Spania, Olanda, Bahrein şi Insulele Seychelles. Un val recent de atacuri asupra navelor în Marea Roşie, comise de houthi cu drone şi rachete, ameninţă să perturbe fluxurile comerţului mondial, principalele firme de transport maritim întrerupând trecerea prin Strâmtoarea Bab el-Mandeb, aminteşte AFP. Un înalt responsabil houthi a declarat în această săptămână că aceste atacuri se vor opri “doar dacă Israelul îşi va opri crimele, iar hrana, medicamentele şi combustibilul vor ajunge la populaţia asediată” din Fâşia Gaza, în cadrul conflictului cu mişcarea palestiniană Hamas. Potrivit Pentagonului, houthi au lansat peste 100 de atacuri, vizând 10 nave comerciale având legături cu peste 35 de ţări. În noiembrie, ei au capturat vasul Galaxy Leader, luând ostatici pe cei 25 de membri ai echipajului. Nava şi echipajul ei încă se află în Yemen. Abdel Malek al-Houthi a dat asigurări că rebelii vizează doar navele care au legătură cu Israelul, acuzând Statele Unite că încearcă să “militarizeze Marea Roşie în interesul israelienilor”. Marea Roşie este o “autostradă maritimă” ce leagă Marea Mediterană de Oceanul Indian şi, prin urmare, Europa de Asia. Aproximativ 20.000 de nave tranzitează prin Canalul Suez în fiecare an, o altă poartă de intrare şi ieşire pentru navele care trec prin Marea Roşie, mai aminteşte AFP. Potrivit International Chamber of Shipping (ICS), 12% din comerţul mondial tranzitează prin Marea Roşie.