Fostul președinte al Senatului, Anca Dragu (USR), va fi propusă în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, după ce Octavian Armașu a fost demis de Parlament, senatoarea română declarându-se „onorată”. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Economiei, Buget și Finanțe, Radu Marian, pe pagina sa de Facebook, conform stiripesurse.md. Potrivit deputatului PAS, Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE.
„Azi, în plenul Parlamentului, va fi propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei candidatura doamnei Anca Dragu. Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României. Avem toată încrederea că Anca Dragu va contribui la creșterea integrității și independenței Băncii Naționale a Moldovei”, a menționat el.
Anca Dragu are 51 de ani și este economist de profesie. În perioada 2015-2017 a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Dacian Cioloș, iar din 2020 este senator. În perioada 2020-2021 a deținut funcția de președinte al Senatului României.
Jurământ depus În prima reacție după propunerea în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu a spus: „Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”. Votul va avea loc vineri la prânz în Parlament. Anca Dragu a depus deja jurământul ca cetățean al Republicii Moldova. Amintim că fostul guvernator Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului din 22 decembrie, cu votul a 81 de deputați.