Plăţile făcute de Ungaria pentru serviciul datoriei s-au dublat în primele trei trimestre ale anului trecut, ceea ce pune ţara vecină pe o traiectorie care o va duce în faţa Italiei şi totodată la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană pentru 2023, transmite Bloomberg. Plăţile cu dobânzile s-au umflat până la 2.500 miliarde de forinţi (7,1 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-septembrie 2023, dublu faţă de perioada similară a lui 2022, a informat miercuri Institutul naţional de statistică din Ungaria.
Luna trecută şi Banca Naţională a Ungariei a estimat că, pe ansamblul anului 2023, costurile cu serviciul datoriei s-au majorat până la 4,3% din Produsul Intern Brut, şi în 2024 ar putea să scadă doar până la 4,2% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE.
Miercuri, Ungaria a devenit una din primele economii emergente care a vândut obligaţiuni denominate în dolari în 2024, pentru a-şi acoperi necesarul de finanţare. Ţara est-europeană şi-a majorat împrumuturile anul trecut pentru a acoperi lipsa fondurilor europene, suspendate din cauza disputelor cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept.
În condiţiile în care fondurile europene erau incerte, Ungaria a decis anul trecut să majoreze emisiunile de obligaţiuni în forinţi, oferind o primă consistentă pentru investitorii de retail, în special având în vedere că anul trecut creşterea medie a preţurilor de consum a fost una de aproape 18%. Chiar dacă sunt o povară pentru guvern, plăţile mai mari cu dobânzile se vor traduce în venituri din dobânzi mai mari pentru cetăţenii ungari, ceea ce va stimula o revenire a consumului intern după recesiunea din 2023, a apreciat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-un editorial publicat miercuri pe portalul de ştiri Index. În paralel, însă, au crescut şi necesităţile de finanţare ale Ungariei. Potrivit unei surse citate de Bloomberg, Ungaria va emite miercuri obligaţiuni în dolari cu maturitatea la 12 ani. Luna trecută directorul Agenţiei pentru gestionarea datoriei, Zoltan Kurali anunţa că Ungaria intenţionează să vândă obligaţiuni în valută de până la două miliarde de dolari în primul trimestru din 2024, pe lângă obligaţiuni verzi în valoare de aproape un miliard de euro.