Românii sparg recorduri la donarea de sânge după majorarea valorii tichetelor de la 67 de lei la 280 de lei

Mai multe centrele de transfuzii din țară nu mai fac față valului de donatori de sânge și au fost nevoite să respingă candidați sănătoși pentru că s-a depășit deja capacitatea de stocare a sângelui. Numărul record de donatori de sânge care s-au prezentat de la începutul anului apare după ce Guvernul a majorat de la 67 de lei la 280 de lei valoarea tichetelor de masă pe care donatorii le primesc la fiecare donare, pe lângă ziua liberă și reducerea de 50% la transportul în comun. Dacă autoritățile sanitare avertizau constant că spitalele sunt în criză de sânge din cauza numărului infim de români care merg să doneze sânge, situația a luat o nouă turnură de la începutului anului.

Numărul donatorilor de sânge a ajuns la cel mai mare nivel din istoria Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, spune conducerea unităţii, care a fost nevoită să nu mai accepte donatori noi pentru că a fost depăşită capacitatea de stocare a componentelor sanguine.

Directoarea centrului din Arad, Laura Păcurariu, a declarat, joi, pentru Agepres, că până recent centrul se confrunta adesea cu lipsa stocurilor de sânge, dar acum nu mai există loc unde să fie depozitat, pentru că sunt foarte mulţi donatori.

„Ne pare rău că unii s-au supărat pe noi, dar trebuie să înţeleagă faptul că toate componentele sanguine au un termen limitat de valabilitate şi nu le putem stoca pe termen lung. Am ajuns la cel mai mare număr de donatori din istoria centrului nostru şi în acest moment nu mai avem capacitate de stocare, mai acceptăm doar donatori fideli, dar numai pentru anumite grupe de sânge”, a declarat Laura Păcurariu. Vechimea are prioritate Același val de donatori de sânge se înregistrează și la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti, unde s-a trecut la prioritizarea donatorilor în funcție de vechime. “Datorită a fluxului mare de donatori suntem nevoiţi să restricţionăm numărul de donatori admişi zilnic! Vă anunţăm pe această cale că începând cu ziua de mâine vom primi la donare doar donatori care au mai donat în ultimii cinci ani! Mulţumim pentru înţelegere!”, este anunţul publicat, miercuri seară, pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti. În continuare sunt preluaţi fără restricţii cei care au donat mai demult sau nu în ultimii 5 ani şi care au grupa AB, dar şi cei cu grupele cu RH negativ. Directoarea centrului din Ploiești, Georgeta Hanganu, a declarat, joi, pentru Agerpres,  că este “omeneşte” şi “de bun simţ” să fie făcută o astfel de prioritizare în favoarea celor care sunt donatori în mod frecvent, chiar şi atunci când valoarea bonului primit a fost una mult mai mică. „Nu m-am confruntat cu aşa ceva de când lucrez aici” Numărul donatorilor de sânge care s-au prezentat în primele zile ale acestui an la Centrul de transfuzii sanguine din Tulcea a crescut de cel puţin nouă ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii sumei primite din partea statului, situaţie nemaiîntâlnită în instituţie de aproape 28 de ani, potrivit directoarei instituţiei, Georgeta Onofrei. „Nu m-am confruntat cu aşa ceva de când lucrez aici, cu excepţia unor calamităţi sau a unor situaţii deosebite, gen Colectiv”, a afirmat directoarea care a precizat că o treime din donatorii care au venit în primele zile ale anului sunt la prima recoltare de sânge şi a menţionat că în curând se vor impune condiţii la donare, în funcţie de stocurile de sânge şi produse din acesta. “E nevoie de sânge, dar trebuie folosit judicios, nu să recoltăm şi să nu-l folosim. Trebuie să facem o analiză a stocurilor, a mişcărilor pe grupe de sânge şi ne pare rău că vom pune condiţii la donare, când stocul pe o grupă de sânge e prea mare şi nu e solicitat, deşi noi facem livrări şi la Bucureşti. Trebuie să avem în vedere o recoltă eficientă, să nu rebutăm sânge”, a mai zis directoarea Onofrei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *