Maldivele au cerut Indiei să își retragă trupele de pe teritoriul său până la 15 martie, a declarat duminică un oficial, într-o măsură care va tensiona și mai mult legăturile dintre vecinii din Asia de Sud, relatează Reuters, potrivit Mediafax. Președintele Mohamed Muizzu a câștigat alegerile de anul trecut pe baza unei promisiuni de a pune capăt politicii „India pe primul loc” a Maldivelor, într-o regiune în care New Delhi și Beijingul își dispută influența.
Un contingent de aproximativ 80 de soldați indieni este staționat în arhipelagul din Oceanul Indian pentru a oferi sprijin pentru echipamentele militare oferite Maldivelor de New Delhi și pentru a ajuta la activitățile umanitare din regiune.
În cadrul discuțiilor purtate la ministerul de externe între delegații de rang înalt din ambele țări, Muizzu a propus ca soldații să plece.
„În cadrul acestei întâlniri, în numele președintelui Muizzu, delegația din Maldive a propus îndepărtarea trupelor indiene până la 15 martie”, a declarat reporterilor Ahmed Nazim, director de politici la biroul președintelui. „Această dată a fost propusă în ordinea de zi de către guvern și, în special, de către președinte. Aceste discuții sunt în curs de desfășurare”. În campania sa, Muizzu a calificat influența uriașă a New Delhi drept o amenințare la adresa suveranității și s-a angajat să îndepărteze trupele indiene. „Cel mai important aspect care trebuie remarcat aici este că trupele indiene nu pot rămâne în Maldive. Aceasta este politica acestui guvern. Este, de asemenea, promisiunea președintelui și ceea ce dorește poporul din Maldive”, a adăugat Nazim. Ministerul indian de Externe a confirmat că între cele două țări s-a discutat o gamă largă de aspecte legate de cooperarea bilaterală. China și Maldive și-au îmbunătățit relația în timpul primei vizite de stat a lui Muizzu la Beijing, săptămâna trecută, convenind asupra unui „parteneriat de cooperare strategică cuprinzător” care pregătește terenul pentru ca gigantul asiatic să își sporească investițiile în Maldive. Maldivele datorează Chinei 1,37 miliarde de dolari, echivalentul a aproximativ 20% din datoria sa publică, potrivit datelor Băncii Mondiale.