O Martoră a lui Iehova a dat în judecată Spania la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că medicii i-au salvat viața

O Martoră a lui Iehova a dat în judecată Spania la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că i-a administrat o transfuzie de sânge în timpul unei intervenții chirurgicale împotriva voinței sale. Rosa Edelmira Pindo Mulla, o femeie ecuadoriană care trăiește în Spania, susține că este victima unui “paternalism medical”, din cauza naționalității și religiei sale. În 2017, în urma unei serii de examene medicale, femeii în vârstă de 53 de ani i s-a recomandat să se supună unei intervenții chirurgicale.

În 2018, înainte de procedură, lui Pindo Mulla i-au fost prezentate trei documente pe care trebuia să le completeze – o directivă anticipată, o împuternicire pe termen lung și un formular de consimțământ în cunoștință de cauză.

Ea susține că a menționat în mod expres în toate trei că este Martoră a lui Iehova și că refuză să primească orice fel de transfuzie de sânge (sânge, globule roșii, globule albe, trombocite sau plasmă), chiar cu prețul propriei vieți. După ce a suferit o hemoragie care i-a pus viața în pericol în timpul unei intervenții chirurgicale, a primit o transfuzie de sânge și de atunci își caută dreptatea…

În martie 2020, Rosa Edelmira Pindo Mulla a depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care se pronunță asupra încălcărilor Convenției Europene a Drepturilor Omului în cele 46 de țări care au ratificat-o. Anterior, ea ceruse dreptate la un tribunal din Madrid și la Curtea Constituțională spaniolă, dar cazul său a fost respins de ambele instanțe. Guvernul spaniol a fost notificat cu privire la acest caz controversat în martie 2021, iar în vara anului trecut, Camera căreia îi fusese repartizată cauza a renunțat la competență în favoarea Marii Camere. Acest gen de lucruri se întâmplă din cauza unei lipse de jurisprudență sau atunci când problema merită o examinare mai aprofundată. Cazul a ținut prima pagină a ziarelor și a stârnit controverse de ani de zile, din cauza naturii sale complicate și a preocupărilor de ordin etic. Unii consideră că atitudinea femeii față de oamenii care i-au salvat viața, chiar și împotriva voinței sale, este greșită, în timp ce alții susțin că dorințele oricărei persoane, indiferent cât de extreme, ar trebui respectate atâta timp cât nu afectează alte persoane, scrie odditycentral.com. Dosar complicat Pentru a complica și mai mult lucrurile, dosarul evenimentelor care au avut loc în iunie 2018 nu este foarte clar. De exemplu, femeia susține că a precizat în mod expres, atât în scris, cât și în timp ce vorbea cu personalul spitalului, că se opune cu fermitate transfuziilor de sânge din motive religioase, chiar și cu prețul vieții sale. Cu toate acestea, în urma operației, ea a fost transferată la un spital din Madrid, din cauza unor complicații care au implicat hemoragii. Ea susține că i-a spus noului medic despre dorințele sale în ceea ce privește transfuziile de sânge, dar acesta nu le-a respectat. Pe de altă parte, spitalul susține că, având în vedere situația în care se afla Rosa Edelmira Pindo Mulla în acel moment, anestezistul a contactat judecătorul de serviciu pentru îndrumare, iar acesta a autorizat orice intervenție medicală sau chirurgicală necesară pentru a salva viața pacientei. Problema este că Rosa își dăduse acordul pentru orice intervenție medicală, cu excepția transfuziei de sânge. “Situația cerea un răspuns foarte rapid”, a insistat Nicolas Martínez, reprezentantul guvernului spaniol, dar avocații lui Rosa au susținut că aceasta a fost o victimă. “Imigrantă sud-americană care vorbește spaniola cu accent și membră a Martorilor lui Iehova, care fac adesea obiectul prejudecăților și stereotipurilor, Pindo Mulla a fost o țintă ușoară pentru acest paternalism medical”, au declarat avocații femeii, adăugând că tot ceea ce dorea aceasta era “să fie tratată în conformitate cu conștiința sa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *