Vladimir Putin pregătește terenul pentru un posibil atac asupra țărilor baltice (ISR)

Ipoteză bombă: Vladimir Putin pregătește terenul pentru un posibil atac asupra țărilor baltice (ISR) Ultima declarație a președintelui rus Vladimir Putin potrivit căreia politica Letoniei, Lituaniei și Estoniei față de ruși „afectează direct securitatea Rusiei este concepută pentru a oferi un pretext pentru un posibil atac asupra acestor state, potrivit analiștilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). Raportul spune că Kremlinul încearcă de mult timp să formeze un fundal informațional pentru o viitoare escaladare împotriva statelor baltice sub pretextul protejării “compatrioților” săi. O situație similară a fost observată înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

„Adevăratul scop” Potrivit analiștilor, adevăratul scop al lui Putin este să distrugă blocul NATO, care include Letonia, Lituania și Estonia, iar agresiunea împotriva acestor țări ar putea fi o piatră de temelie pentru realizarea acestui lucru. ISW este încrezător că din aceste motive președintele rus a început un război cu Ucraina în 2022. Apoi și-a motivat decizia protejând țara de amenințarea din partea NATO, dar, de fapt, nu este mulțumit de însăși existența alianței, cred analiștii. În același timp, ISW nu vede încă semne că un atac rusesc asupra statelor baltice este iminent sau va avea loc în viitorul apropiat.

Declarația lui Putin Pe 16 ianuarie, Putin a amenințat Letonia, Lituania și Estonia cu privire la deportarea cetățenilor ruși. “Ceea ce se întâmplă acum în Letonia, în alte republici baltice, când poporul rus este pur și simplu aruncat din cordon. Vedeți, acestea sunt lucruri foarte grave care afectează direct securitatea țării noastre”, a spus el.

Aceasta a fost precedată de expulzarea președintelui Asociației de Cooperare Letonă-Rusă, cetățean al Federației Ruse, Boris Katkov. Serviciul de Securitate de Stat al Letoniei l-a inclus pe lista persoanelor indezirabile “pentru mulți ani de activitate sistematică în interesul Rusiei”. În mai 2023, președintele rus a acuzat statele baltice de “propagandă a nazismului” și “glorificarea criminalilor naziști”, menționând că acest lucru “a devenit norma acolo, ca și cum Nürnberg nu s-ar fi întâmplat niciodată”. Putin a făcut o declarație similară după anexarea Crimeei în 2014. Între timp, Ministerul german al Apărării a început să se pregătească pentru un scenariu în care Rusia ar putea ataca flancul estic al NATO în vara anului 2025, a scris Bild, citând un document secret al Bundeswehr. Conform evoluțiilor proiectate, va fi mai întâi un atac sub acoperire ca parte a unui “război hibrid”, în principal asupra Letoniei, Lituaniei și Estoniei. Moscova ar putea, de asemenea, să provoace în mod artificial un “conflict de frontieră” în coridorul Suwalki, care se întinde de-a lungul graniței dintre Polonia și Lituania, separând statele baltice de restul NATO, pentru a acuza apoi Occidentul că pregătește un atac asupra Rusiei. Totodată, directorul Centrului NATO de Excelență în Comunicare Strategică, Jānis Sarts, a clarificat ulterior că vorbim despre un scenariu de exercițiu, și nu despre o analiză secretă de intelligence. Cu toate acestea, serviciile de informații estoniene au avertizat, de asemenea, cu privire la un posibil atac rusesc asupra țărilor baltice, pe care Kremlinul le consideră “cea mai vulnerabilă parte” a alianței. Potrivit agențiilor de informații, NATO are la dispoziție trei până la cinci ani pentru a se pregăti pentru un astfel de scenariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *