Volodimir Zelenski nu are încă un răspuns pentru ceea ce s-a întâmplat miercuri cu avionul rusesc Il-76 doborât la Belgorod, la bordul căruia Moscova susţine că erau 65 de prizonieri de război ucraineni. Preşedintele i-a asigurat pe compatrioţi că a stat de vorbă cu toţi responsabilii relevanţi, cărora le-a cerut să afle adevărul. În acelaşi timp, Kievul va cere, în măsura posibilului, o anchetă internaţională asupra incidentului care a intervenit în a 700-a zi de când Rusia şi-a declanşat războiul de agresiune împotriva Ucrainei, scrie news.ro. „Cea de-a 700-a zi a acestui război este o zi foarte dificilă”, a recunoscut Zelenski.
El a spus că i-a sunat pe ministrul apărării, Rustem Umerov, pe comandantul armatei, Valeri Zalujni, pe şeful Statului Major, Serhii Şaptala, şi pe cei doi şefi ai serviciilor de spionaj, Kirilo Budanov (GUR) şi Vasik Maliuk (SBU), pentru a-i raporta despre situaţia cu avionul şi cu schimbul de prizonieri.
Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a doborât în mod deliberat un avion militar rusesc în regiunea rusă Belgorod, de la graniţă, care ar fi transportat 65 de soldaţi ucraineni capturaţi, în ceea ce a numit un act barbar de terorism în care au fost ucise în total 74 de persoane. Serviciul de informaţii al armatei ucrainene a confirmat că urma să aibă loc un schimb de prizonieri miercuri, 24 ianuarie, dar susţine că partea rusă a anulat acţiunea.
Iniţial, publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda a citat surse militare care au declarat că Kievul a doborât avionul, deoarece acesta transporta rachete S-300, dar ulterior a corectat articolul spunând că informaţia nu a fost confirmată de alte surse. Moscova a acuzat Kievul că a doborât în mod deliberat avionul pentru a sabota schimbul de prizonieri „Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele familiilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre”, a comentat preşedintele Zelenski în alocuţiunea sa nocturnă. El a spus că trebuie stabilite toate faptele clar, pe cât posibil, având în vedere că avionul s-a prăbuşit pe teritoriul rusesc. „Am auzit de la comandantul-şef şi de la Statul Major General despre utilizarea Forţelor Aeriene. Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina lucrează pentru a afla soarta tuturor prizonierilor. Serviciul de Securitate al Ucrainei investighează toate circumstanţele. L-am însărcinat pe ministrul afacerilor externe al Ucrainei să informeze partenerii noştri cu privire la datele disponibile. Ţara noastră va insista asupra unei anchete internaţionale”, a anunţat Zelenski. În ceea ce priveşte situaţia de pe linia frontului, el a spus că „o atenţie deosebită este acordată sectorului Avdiivka, dar şi altor poziţii din regiunea Doneţk şi direcţiei Kupiansk. „Facem totul pentru a ne întări soldaţii”, a promis preşedintele. El a mai anunţat că a avut o convorbire cu cancelarul german, Olaf Scholz, Germania contribuind în prezent la apărarea antiaeriană a Ucrainei. „Germania a salvat deja mii de vieţi ucrainene. De asemenea, pregătim noi măsuri comune. Bineînţeles, am vorbit şi despre economie şi despre cooperarea politică la nivelul întregii Uniuni Europene. În special, este vorba despre sectorul macrofinanciar”, a spus Zelenski mulţumind totodată cancelarului german pentru disponibilitatea de a negocia un acord bilateral prin care să furnizeze Ucrainei garanţii de securitate, conform deciziei G7 de anul trecut de la Vilnius. „700 de zile de război în toată regula – războiul acestor bestii ruse împotriva Ucrainei şi a vieţii însăşi. (…) Ucraina a parcurs un drum lung. A supravieţuit. Şi trebuie să se apere. Trebuie să îşi protejeze poporul şi interesele statului nostru”, a conchis Zelenski.