Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, înființează în Germania un partid – ramificație a AKP, cu scopul de a participa la alegerile europene din luna iunie, potrivit revistei Bild. În Germania există o comunitate foarte mare de cetățeni turci, ceea ce înseamnă că noul partid are șanse mari să intre în Parlamentul European. Partidul se va numi DAVA („Alianța Democrată pentru Diversitate și Trezire”), iar primii patru candidați ai săi sunt deja cunoscuți: Mustafa Yoldas, medicul din Hamburg care este înregistrat de Ministerul federal de Interne ca susținător al Hamas și al organizațiilor afiliate acesteia, Ali Ihsan Ünlü, tot medic în Saxonia Inferioară, membru al organizației locale DITIB, care se află sub controlul direct al Serviciului turc pentru Probleme Religioase, Fatih Zingal, avocat în Renania de Nord-Westfalia, fost membru al Partidului Social Democrat (SPD), pe care l-a părăsit pentru a se ocupa la promovarea AKP în Europa, și Teyfik Özcan, autoproclamat activist pentru drepturile omului, care probabil va fi și liderul DAVA.
Proclamația de înființare Potrivit declarației de înființare a partidului, citată de Bild, DAVA cere ca persoanele de origine străină să obțină drepturi depline, arătând că, de foarte multe ori, „când își caută apartamente sau de lucru, dar și în multe situații cotidiene, precum comunicarea cu autoritățile, ei simt că nu sunt acceptați ca membri cu drepturi depline ai societății europene”. De asemenea, partidul urmărește combaterea sărăciei în rândul copiilor și a problemelor pentru persoanele de vârsta a treia, solicitând beneficii sociale suplimentare și „o politică pragmatică și fără ideologie pentru refugiați”.
Reacții violente din Germania
Primul politician german care a reacționat a fost ministrul federal al economiei agricole, Cem Etcedemir (Partidul Verzilor), de origine turcă, critic constant al lui Tayyip Erdogan, care a comentat pe platforma X: „O aripă a lui Erdogan, care să candideze la alegerile de aici este ultimul lucru de care avem nevoie”. Din partea SPD, co-președintele Saskia Esken a declarat pentru Welt TV că „este important să le arătăm clar concetățenilor noștri de origine turcă că Germania este unită, că suntem un singur popor și că nu vom permite nici să se apropie de putere forțe ca aceste rețele de extremă dreaptă care vor să deporteze migranți, dar nici să joace vreun rol aici tendințele dezbinătoare ale unui Tayyip Erdogan”. Vicepreședintele Grupului Parlamentar al Uniunii Creștinilor (CDU/CSU), Jens Spahn, a avertizat în postarea sa de pe X că „o astfel de mișcare ar fi încă un partid extremist în țara noastră”, în timp ce șeful de politică internă al CDU, Christoph de Vries, a declarat pentru ediția de duminică a Bild că guvernul federal „nu trebuie în niciun caz să trateze cu superficialitate cazul înființării unui astfel de partid”. Este imperativ ca serviciile de securitate să monitorizeze îndeaproape toate activitățile acestui partid și legăturile sale cu guvernul turc pentru a interveni dacă Ankara exercită influență directă. Listele de candidați pentru alegerile europene trebuie depuse până pe 18 martie. La alegerile europene nu există un prag de 5%, așa cum este în Germania, dar oricum, după cum subliniază Bild, un astfel de partid s-ar putea adresa unui grup de aproximativ 5 milioane de alegători. În prezent, în Germania trăiesc 2,5 milioane de musulmani care votează, iar când legea cetățeniei va fi schimbată în luna aprilie, ar mai putea fi adăugați cam tot atâția. Sursa: Revista Presei Rador Radio România