Îndelungatul dosar “Corupție la E.ON Moldova”, care a captat atenția în 2014, a ajuns la final cu o întorsătură surprinzătoare, doi judecători de la Curtea de Apel Bacău, Adrian Octavian Finică și Arin Alexandru Mengoni, au schimbat parțial sentința și au achitat peste 20 de persoane. Dosarul, instrumentat inițial de Gheorghe Daniel Ștefan, actualul șef al DNA Bacău, a ridicat acuzații de corupție, despre care se credea că ar fi cauzat prejudicii importante companiei de distribuție a energiei electrice prin furtul de energie electrică, notează Ziarul de Bacău. Controversa a început în 2014, când cazul a fost trimis în judecată, inculpații de profil înalt, printre care șefi de companii, un primar și oameni de afaceri, fiind acuzați de corupție. Acuzarea a susținut că aceste persoane au fost implicate într-o schemă care a dus la pierderi financiare pentru E.ON Moldova.
Cu toate acestea, achitările recente au ridicat semne de întrebare. Unele dintre achitări au fost dispuse după ce termenul de prescripție a expirat, în timp ce altele s-au bazat pe temeiul „fapta nu există”. Probleme de competență În cazul a trei infracțiuni specifice legate de corupție, inclusiv luare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, judecătorii au stabilit că Parchetul Bacău nu avea competența de a se ocupa de aceste cazuri. Avocații apărării au ridicat această problemă în timpul procesului de la Tribunalul Bacău, dar argumentele lor au fost ignorate.
Unul dintre inculpații achitați, identificat ca fiind C.M.B., a fost achitat pentru infracțiunea de trafic de influență. Judecătorii au susținut că organul de urmărire penală nu avea competența materială pentru această infracțiune. În motivarea hotărârii judecătorești se arată: “Apelul inculpatului C.M.B urmează a fi admis şi acesta va fi achitat pentru infracţiunea de trafic de influenţă, prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal conform art.16 alin.1 lit.a Cod procedură penală, generată de necompetenţa materială a organului de urmărire penală pentru această infracţiune”. În plus, efectele sentinței au fost extinse la două persoane, CMB și ACC, care au fost condamnate pe fond, dar nu au făcut apel. Judecătorii au reținut că nelegalitatea care a condus la nulitatea absolută parțială și excluderea probelor referitoare la infracțiunea de trafic de influență se aplică și în cazul acestor doi inculpați, chiar dacă aceștia nu au făcut apel.
Minuta hotărârii definitive, AICI!