Banii sunt cheltuiți pe capcane

Loteria Națională Suedeză alocă fonduri pentru un proiect destinat revitalizării populației de nurci în România. Prin această inițiativă, țara noastră va beneficia de 350.000 de euro, care vor fi utilizați pentru a număra și monitoriza numărul de exemplare existente. Nurca europeană este amenințată cu dispariția și este una dintre cele mai rare specii din Europa. În prezent, această specie mai poate fi găsită în România, Franța, Spania și Estonia, iar estimările indică faptul că cea mai semnificativă populație se găsește în Delta Dunării, conform Fanatik.
Proiectul este implementat de către Societatea Română de Sălbăticie împreună cu trei parteneri, și își propune în primul rând să realizeze un inventar al acestei specii rare, care în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu era foarte apreciată. Alexandru Bulacu, directorul executiv al Societății Române de Sălbăticie, a explicat că o proporție semnificativă din suma de 350.000 de euro primită din partea Suediei va fi alocată achiziționării de capcane destinate capturării acestui animal în România.

„Mulți dintre acești bani se duc pe capcanele pe care vrem să le montăm în teren, capcane video, adică acele camere cu senzor de mișcare. Identificăm dacă specia mai este prezentă în alte zone, iar dacă nu, sigur că un următor pas ar fi chiar proiecte importante de reintroducerea speciei”, a explicat directorul, conform stirileprotv.ro. În prezent, specialiștii desfășoară cercetări în diverse zone din România, precum Balta Mică a Brăilei, Valea Prutului și județele Harghita și Mureș. Conform estimărilor, în țara noastră trăiesc între 1.500 și 2.500 de nurci. Totodată, la nivel european, populația de nurci se situează în jurul valorii de 4.000 de exemplare.

„Principalii factori sunt factorii umani, defrișările, arderea de stuf din zonele acvatice unde specia preferă să trăiască, prădătorii naturali într-o oarecare măsură. E o specie foarte importantă, controlează speciile pe care le prădează. E vorba în principal de amfibieni, pești, în mai mică măsură păsări”, a explicat Roger Rois, biolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *