Statul austriac ar trebui să studieze și să pună în aplicare toate opțiunile de reziliere a contractului de furnizare de gaze “legat” dintre compania austriacă de petrol și gaze OMV și compania rusă Gazprom, scrie ukrinform.net.
Potrivit Ukrinform, acest lucru a fost declarat de ministrul pentru protecția climei, mediu, energie, mobilitate, inovare și tehnologie al Austriei, Leonore Gewessler. “Dependența noastră de gazele naturale rusești amenință prosperitatea, securitatea și viitorul țării noastre. Obiectivul nostru este să scăpăm de gazele naturale rusești. În calitate de țară suverană, nu putem accepta pur și simplu faptul că ponderea gazului rusesc crește, nu scade”, a declarat ministrul. Potrivit ministerului, în ultimele decenii, Austria a devenit “foarte dependentă de livrările de gaze rusești”. Cel mai recent pas semnificativ în direcția acestei dependențe a fost prelungirea contractelor pe termen lung pentru furnizarea de gaze naturale rusești în 2018. “Aceste decizii greșite au dus la faptul că, la începutul agresiunii rusești, Austria primea deja 80 % din gazul său din Rusia”, a declarat ministerul.
Contracte cu “cu obligativitate” În ciuda eforturilor guvernului federal de a reduce această dependență, ponderea gazelor naturale rusești în Austria este încă “prea mare” și a crescut în ultimele luni. Potrivit Ministerului Energiei, unul dintre motivele acestei situații este faptul că contractele de furnizare a gazelor naturale încheiate de OMV austriac cu Gazprom prevăd o obligație fixă de cumpărare sau plată. Având în vedere acest lucru, aceste contracte au fost numite “cu obligativitate”. “Acest lucru înseamnă că plata trebuie făcută în orice caz, chiar dacă nu se cumpără gaz rusesc. Ca urmare a acestor contracte “bonded”, ponderea gazelor naturale rusești a crescut pe fondul scăderii consumului global de gaze și al importurilor neschimbate. La urma urmei, consumul de gaze în Austria a scăzut cu un sfert, de la 100,3 terawați-oră în 2021 la 75,6 terawați-oră în 2023″, a precizat agenția.
Potrivit lui Gewessler, există un eșec clar al pieței în acest moment, deoarece “există suficient gaz natural non-rusesc, dar companiile energetice nu îl cumpără”. “Dacă piața nu funcționează, statul trebuie să intervină. Sunt convins de acest lucru: Este timpul pentru un angajament legislativ în favoarea diversificării. Și fac apel și la toți responsabilii din parlament – haideți să facem următorul pas acum”, a spus ea. În acest context, Ministerul Energiei a propus o serie de măsuri care trebuie să fie consfințite în lege de o majoritate constituțională. În special, este vorba despre obligația companiilor energetice care furnizează gaze consumatorilor austrieci de a “putea înlocui eșecul celei mai mari surse unice de aprovizionare cu alte surse de aprovizionare”. În plus, furnizorii de gaze “trebuie să facă dovada unei creșteri treptate a ponderii gazelor naturale non-rusești”. Pregătirile pentru retragerea din contractele rusești O altă măsură menționată a fost “pregătirile pentru retragerea din contractele rusești”. “Un alt motiv pentru nivelul ridicat de dependență este acordul de servitute dintre OMV și Gazprom, care prevede obligații fixe de achiziționare a gazelor rusești. Pentru a refuza furnizarea de gaze rusești, așa cum se preconizează în Austria și la nivelul UE, este necesar să se studieze și să se pună în aplicare toate opțiunile de reziliere a contractului”, a precizat Ministerul Energiei. S-a precizat că Gazprom a redus deja unilateral livrările de gaze în 2022, iar “odată cu expirarea contractului de tranzit prin Ucraina, există din nou riscul ca Rusia să folosească livrările de gaze ca pe o armă și să nu furnizeze atât de mult cât era planificat”. “Din acest motiv, Ministerul pentru Protecția Climei susține orice posibilitate de retragere din contractul de furnizare a gazelor din cauza nerespectării unilaterale de către Gazprom a obligațiilor sale”, se arată în declarație. În plus, se propune ca respingerea gazului rusesc să fie înscrisă în noua strategie de securitate a Austriei. După cum a relatat Ukrinform, în 2018, compania austriacă OMV, deținută parțial de stat, și-a prelungit contractul de furnizare de gaze cu Gazprom din Rusia până în 2040. La momentul invaziei pe scară largă a Rusiei, Austria cumpăra 79 % din gazele naturale din Rusia. În decembrie 2023, Austria a importat 98 % din gazele sale naturale din Rusia.