‘Am descoperit un obiect care până acum nu a fost recunoscut pentru ceea ce este’

Este un quasar – nucleul luminos al unei galaxii care este alimentat de o gaură neagră gargantuescă, cu o masă de 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru. Cunoscut sub numele de J0529-4351, puterea obiectului a fost confirmată de observațiile efectuate de Very Large Telescope din Chile, informează BBC.
Oamenii de știință, care au publicat un raport în revista Nature Astronomy, spun că gaura neagră are un apetit vorace, consumând zilnic masa echivalentă cu cea a unui Soare. J0529-4351 a fost de fapt înregistrată în date cu mulți ani în urmă, dar adevărata sa glorie a fost recunoscută abia acum. “Am descoperit un obiect care până acum nu a fost recunoscut pentru ceea ce este; se holbează în ochii noștri de mulți ani, deoarece strălucește la strălucirea sa de mai mult timp decât a existat probabil omenirea. Dar acum l-am recunoscut, nu ca fiind una dintre numeroasele stele din prim-planul Căii noastre Lactee, ci ca un obiect foarte îndepărtat”, a declarat pentru BBC News Christian Wolf, de la Universitatea Națională Australiană (ANU).

J0529-4351: Studierea luminii de la quasar a permis astronomilor să evalueze nu doar luminozitatea acestuia, ci și distanța la care se află.

Termenul de quasar este folosit de astronomi pentru a descrie un anumit tip de AGN, sau Nucleu Galactic Activ. Este vorba despre nucleul foarte energetic al unei galaxii, care este alimentat de o gaură neagră imensă care atrage materia spre ea cu o viteză prodigioasă. Pe măsură ce această materie este accelerată în jurul găurii, ea este sfâșiată și emite o cantitate uriașă de lumină, atât de mult încât chiar și un obiect atât de îndepărtat ca J0529-4351 este încă vizibil pentru noi. 12 miliarde de ani Emisiile acestui quasar au avut nevoie de un timp impresionant de 12 miliarde de ani pentru a ajunge la detectoarele de la VLT, o organizație a Observatorului European de Sud. Totul despre acest obiect este uimitor. “Ceea ce este neobișnuit este rata cu care digeră alte materiale; știți, înghite masă. Și asta se întâmplă cu o rată de aproximativ un Soare – o masă solară – pe zi, ceea ce reprezintă o rată enormă. Iar acest lucru îl face foarte, foarte luminos”, a declarat Rachel Webster de la Universitatea din Melbourne. Luminozitatea este descrisă ca fiind echivalentă cu peste 500 de trilioane de sori. Discul de acreție fierbinte care produce toată această lumină măsoară șapte ani lumină în diametru. Aceasta este de aproximativ 15.000 de ori distanța de la Soare până la orbita lui Neptun. Toate galaxiile par să aibă un obiect supermasiv în centrul lor, ceea ce înseamnă probabil că astfel de obiecte sunt intrinseci evoluției acestor galaxii. “Într-un limbaj simplu, înseamnă că, fără aceste găuri negre, galaxia noastră, așa cum o cunoaștem, nu ar fi ceea ce este astăzi. De fapt, toate galaxiile ar fi foarte diferite fără găurile negre supermasive. De fapt, ar putea fi chiar posibil ca toate galaxiile să se formeze în jurul acestor găuri negre supermasive”, a declarat Samuel Lai, doctorand și coautor al studiului la ANU. Enigma constă în modul în care unele dintre găurile negre au ajuns atât de mari atât de devreme în Univers. Acest lucru îi determină pe oamenii de știință să ia în considerare un scenariu în care obiectele au crescut direct din gazul care a existat imediat după Big Bang, poate chiar înainte de formarea primelor stele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *