Potrivit unui acord convenit de ministrul ungar al Afacerilor Interne, Sándor Pintér, și ministrul chinez al Siguranței Publice la mijlocul lunii februarie, polițiștii maghiari și chinezi vor începe în curând să patruleze împreună în anumite locații din Ungaria. Ziarul german Welt a raportat anterior că, în urma unui acord recent, polițiștii chinezi vor apărea în curând în orașele ungare, la fel cum au făcut în Serbia.
Ministerul Afacerilor Interne a confirmat pentru „Telex” că „polițiștii celor două țări vor putea în viitor să își desfășoare împreună activitățile de patrulare, contribuind astfel la îmbunătățirea comunicării între cetățeni și autoritățile celor două țări, și la îmbunătățirea securității interne și a ordinii publice.” Obiectivul acordului de cooperare este de a îmbunătăți securitatea în zonele turistice ale ambelor țări în perioadele aglomerate de turiști și în general, în timpul evenimentelor care atrag mulțimi mari, conform ministerului. „Acorduri similare nu sunt neobișnuite, deoarece polițiștii maghiari asistă în mod regulat colegii lor croați pe coasta croată în timpul sezonului turistic aglomerat, iar polițiștii austrieci au fost deja în misiune comună cu colegii lor maghiari în jurul lacului Balaton”, se arată în răspunsul ministerului.
Orașele implicate, numărul de polițiști implicați, perioadele aglomerate de turiști și locațiile specifice vor fi stabilite de organele de aplicare a legii relevante, luând în considerare criteriile de organizare departamentală. Critici la adresa inițiativei Dar criticii acordului se tem, conform Euronews, că China ar folosi poliția pentru a controla cetățenii săi care trăiesc în Ungaria. Nu este un secret faptul că Partidul Comunist Chinez spionează cetățenii săi peste tot în lume. În 2022, organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders a dezvăluit că China operează o rețea internațională de stații de poliție ilegale.
Două astfel de centre de servicii de poliție sunt deja în funcțiune în Ungaria: unul în cartierul Józsefváros din Budapesta și unul în Kőbánya. Pe hârtie, acestea se ocupă de treburi administrative, dar conform organizației spaniole pentru drepturile omului, statul chinez le folosește de fapt pentru a-și menține diaspora chineză sub controlul său ideologic și, dacă este necesar, pentru a forța unii dintre membrii săi să se întoarcă acasă. În timp ce anchetele sunt deja în curs în mai multe țări, Ministerul Afacerilor Interne maghiar susține că nu există stații de poliție chineze în Ungaria.