Reprezentanții companiei Gabriel Resources anunță că analizează posibilitatea contestării deciziei instanței internaționale de arbitraj, care a dat câștig de cauză României în dosarul Roșia Montană, conform Rador Radio România.
Vezi si: Ea este eroul din Dosarul Roșia Montană. Cine este Crenguţa Leaua care a salvat România de la plata unor despăgubiri colosale Compania Gabriel Resources îşi exprimă „dezacordul ferm” şi spune că decizia de vineri a tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri. Gabriel Resources spune într-un comunicat că analizează decizia împreună cu consilierii săi juridici pentru a-şi evalua opţiunile, luând în calcul inclusiv posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenţia ICSID, conform News.ro.
Următorii pași “Considerăm că decizia majorităţii este profund greşită. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile”, a transmis Anna El-Erian, preşedinte al Gabriel Resources. La rândul său, Dragoş Tănase, CEO al Gabriel Resources, şi-a expimat regretul că „România, economia şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii paşi”, a promis oficialul, într-un comunicat citat de Yahoo Finance.
România a câștigat Reacția vine după ce o instanță de arbitraj a Băncii Mondiale a stabilit că România nu trebuie să plătească nicio despăgubire companiei canadiene. Mai mult, reclamanții sunt obligați să plătească ei statului român cheltuielile de judecată și costurile procedurilor de arbitraj echivalentul a milioane de euro. Decizia poate fi atacată în termen de patru luni, dar compania canadiană ar trebui să aibă motive bine întemeiate, a precizat ministrul finanțelor, Marcel Boloș. Vezi și: Cine sunt acţionarii Gabriel Resources, firma canadiană care tocmai a pierdut procesul cu statul