Cristian Ghinea (USR) a dat în judecată DNA

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus joi la Tribunalul Bucureşti o plângere împotriva refuzului DNA de a pune la dispoziţie informaţii de interes public în cazul anchetei privind achiziţiile făcute de SRI în timpul pandemiei.
La scurt timp după ce a fost instalat în fruntea DNA, Marius Voineag l-a dat afară pe Liviu Lascu, şeful parchetelor militare din DNA, mai arată comunicatul de presă al USR. Acesta tocmai ancheta o serie de achiziţii de milioane de lei făcute de SRI, de pe vremea pandemiei, pentru care existau indicii rezonabile de fraudă. „Am solicitat DNA, pe Legea 544 privind accesul la informaţii de interes public, să ne dea informaţii din rechizitoriul din cazul fraudei de la SRI. Este dreptul nostru, ca cetăţeni, să aflăm adevărul despre ancheta de corupţie de la SRI. Am fost nevoiţi să mergem în instanţă după ce însuşi Voineag a declarat, într-un interviu pentru G4Media, că nu are nimic de ascuns şi că va da aceste informaţii fără să le mai solicite presa. Însă Voineag s-a închis în birou şi a băgat rechizitoriul în seif. I-am făcut solicitare pe Legea 544 să ne dea informaţiile, DNA a refuzat să ni le dea. Le-am cerut să ne spună câte persoane au fost vizate de această anchetă, câte persoane au avut calitatea de suspect, care sunt gradele militare ale persoanelor care au avut calitatea de suspect, care sunt funcţiile deţinute de către persoanele care au avut calitatea de suspect, ce atribuţii îndeplineau fiecare dintre persoanele care au avut calitatea de suspect şi câte alte persoane au mai fost menţionate în acest dosar ca având posibile legături cu faptele cercetate şi care nu au avut vreo calitate până la data clasării şi, de asemenea, care sunt gradele militare, precum şi funcţiile deţinute. Cineva minte, fie procurorul-şef DNA, Marius Voineag, fie Liviu Lascu, fostul şef al parchetelor militare din DNA”, a explicat Cristian Ghinea, conform sursei citate.

Într-un interviu pentru presă, procurorul-şef al DNA a încercat să minimizeze importanţa anchetei care viza posibile acte de corupţie la Serviciul Român de Informaţii (SRI), dar procurorul Liviu Lascu a reacţionat şi a declarat că ancheta sa viza, în calitate de suspecţi, „şase angajaţi ai SRI, dintre care doi ofiţeri superiori, şefi ai unor compartimente şi servicii”, conchide sursa menţionată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *