Statele Unite ale Americii fac presiuni asupra Raiffeisen Bank International din Austria, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, pentru a renunța la planurile de a cumpăra o participație industrială de 1,5 miliarde de euro a unui magnat rus, au declarat mai multe persoane care au cunoștință directă despre discuții, citează Reuters.
Intervenția Washingtonului riscă să deraieze una dintre cele mai mari tranzacții occidentale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina și acumulează și mai multă presiune asupra grupului austriac care gestionează plăți internaționale de miliarde de euro pentru ruși, au declarat două dintre aceste persoane. Raiffeisen cumpără participația la Strabag, cu sediul la Viena, de la o companie pe care grupul de construcții a identificat-o ca fiind controlată de Oleg Deripaska. Banca a prezentat tranzacția, care este direcționată prin Rusia, ca pe un mijloc de a debloca o parte din miliardele de euro blocate în Rusia și de a slăbi potențial legăturile sale. Vestea din decembrie a provocat o creștere a acțiunilor băncii, care a fost puternic afectată din cauza legăturilor sale cu Rusia.
Washingtonul a cerut detalii băncii austriece Oficialii guvernamentali americani, care cred că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării, au cerut băncii să ofere detalii despre persoanele și companiile implicate în acest aranjament, au spus persoanele respective. În cazul în care Raiffeisen va merge mai departe indiferent de situație și se va dovedi că afacerea încalcă sancțiunile americane, Washingtonul ar putea impune sancțiuni băncii, au spus două dintre persoane citate de Reuters. Având în vedere poziția SUA, o persoană apropiată cazului a declarat că autoritățile austriece vor întârzia să dea undă verde, în timp ce o altă persoană a declarat că banca însăși se pregătește să renunțe la afacere.
Un purtător de cuvânt al băncii a declarat că aceasta “a verificat cu diligență conformitatea tranzacției Strabag cu toate sancțiunile aplicabile, înainte de semnare” și că în ultimele săptămâni “a informat toate autoritățile relevante, inclusiv Trezoreria SUA și OFAC (Oficiul pentru controlul activelor străine)”. “Este de la sine înțeles că RBI nu va continua cu nicio tranzacție care ar încălca sancțiunile sau care ar expune RBI la riscul de sancțiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt. Un purtător de cuvânt al lui Deripaska a făcut referire la declarații anterioare, în care a afirmat că acesta nu are niciun control asupra companiei care deține participația Strabag, descriind sancțiunile occidentale ca fiind greșite și bazate pe acuzații false.