Organizația NATO de inovare a apărării – DIANA a anunțat că își multiplică prezența în Ungaria: va conecta acceleratorul de dezvoltare tehnologică și centrele de testare la rețeaua sa de cercetare și dezvoltare, potrivit unui comunicat.
Scopul DIANA este ca inovația bazată pe apărare, pe lângă dezvoltarea și adoptarea tehnologiilor de ultimă generație și producția de echipamente de apărare, să producă valori adăugate care pot fi utilizate şi într-un cerc social larg. Ungaria se alătură rețelei de inovare a industriei de apărare în creștere dinamică a alianței militare cu un accelerator, adică un centru de accelerare și centre de testare, pentru a consolida cooperarea națională și internațională în cercetare și dezvoltare în cadrul NATO, precum și utilizarea noilor tehnologii. Posibilitatea de utilizare duală, de apărare națională și civilă, contribuie la dezvoltarea industriei ungare. De altfel, procesul de accelerare sprijină companiile ungare să își poată prezenta și comercializa produsele la nivelul NATO, ceea ce creează locuri de muncă suplimentare și are un efect de revitalizare economică, se mai arată în comunicat, care menţionează: primul centru de accelerare DIANA din Ungaria își începe funcționarea sub numele VIKI-Nokia, denumire care este rezultatul cooperării dintre Institutul de Cercetare pentru Inovare în Apărare NZrt. (VIKI) și Nokia Solutions and Networks Kft.
Ungaria devine jucător Rolul Ungariei în cadrul NATO va fi consolidat și mai mult prin acreditarea a șase centre de testare DIANA din Ungaria. Centrele au fost înființate de Universitatea din Pécs, Universitatea din Óbuda (sectorul III din Budapesta), BHE Bonn Hungary Electronics Kft., Alverad Technology Focus Kft., ITSec Area Kft. și Nokia Bell Labs. Comunicatul aminteşte că pe harta rețelei de inovare a NATO au fost adăugate deja două centre de testare din Ungaria, în 2023: Pista de testare a vehiculelor ZalaZONE și Centrul de cercetare și tehnologie ZalaZONE sunt, de asemenea, centre de testare DIANA acreditate.
Comunicatul îl citează pe generalul de brigadă Imre Porkoláb, comisar ministerial responsabil cu inovarea în domeniul apărării, care a subliniat: “Toate acestea înseamnă că Ungaria este acum prezentă cu nouă instituții în ecosistemul DIANA. Toate acestea sunt o dovadă a faptului că Ungaria dispune de o bază de cunoștințe remarcabilă, de o comunitate de experți și o infrastructură de ultimă generație în domeniul inteligenței artificiale, automatizării și 5G”. O astfel de consolidare a prezenței ungare în DIANA contribuie la promovarea transferului de cunoștințe și la succesul proiectelor inovatorilor ungari, a adăugat Imre Porkoláb. Ce este proiectul DIANA Generalul de brigadă s-a referit şi la faptul că anul acesta nu va fi doar aniversarea a 75 de ani de la înființarea NATO, ci și aniversarea a 25 de ani de la aderarea Ungariei la această alianţă militară. Imre Porkoláb a mai spus că contribuția ungară la rețeaua DIANA demonstrează și angajamentul Ungariei față de NATO, subliniind: Centrele de accelerare DIANA oferă servicii de clasă mondială companiilor participante, în timp ce rețeaua de centre de testare permite testarea dezvoltării în cadrul obiectivelor echipate cu instrumente de ultimă generație. Acest ecosistem este disponibil companiilor susținute prin finanțare și formare în DIANA, oferindu-le consiliere de specialitate și acces la testarea soluțiilor start-up-urilor într-un mediu special, respectiv, creează o posibilitate pentru contactul cu investitorii și cu o rețea largă a industriei, se mai arată în comunicat. Unul dintre punctele forte ale DIANA este rețeaua sa unică transatlantică de centre de talent și lideri de inovare care lucrează pentru un obiectiv comun. Gama largă și diversitatea partenerilor din rețeaua DIANA accelerează dezvoltarea și aplicarea soluțiilor inovatoare pentru apărare, securitate și pace, a declarat Deeph Chana, directorul executiv al DIANA.