De ce frigiderul are lumină, iar congelatorul nu? Iată explicațiile care te vor face să înțelegi

Viața de zi cu zi este plină de ciudățenii. De ce conduci pe o autostradă și parchezi pe o alee? De ce magazinul de 24 de ore are o încuietoare la ușă? De ce frigiderul are lumină, iar congelatorul nu?
Ei bine, cel puțin pentru ultima întrebare, ar putea exista un răspuns. Today I Found Out a stat de vorbă cu Ed Dougherty, un tehnician de frigidere, scrie smithsonianmag.com. Totul se reduce la cost/beneficiu și la caracteristici. Deși nu este teribil de costisitor să adaugi o lumină, un corp de iluminat etanș, un întrerupător, cabluri etc. în raport cu costul întregii unități, costă ceva, iar producătorii vor să economisească fiecare dolar pe care îl pot în costul de fabricație al produsului lor. Studiile au arătat că oamenii nu deschid congelatorul la fel de mult ca și frigiderul și, cu siguranță, nu la fel de mult pentru a “răsfoi”. Lăsând la o parte sandvișurile cu înghețată și alte produse similare, atunci când oamenii deschid congelatorul, în general vor căuta să scoată ceva care necesită o pregătire suplimentară. Așa că lumina din bucătărie va fi probabil aprinsă oricum. Astfel, beneficiul de a avea o lumină în congelator este mult mai mic decât în cazul unui frigider, care este deseori jefuit noaptea, până la punctul în care producătorii ar prefera să economisească banii pentru a pune una, deoarece majoritatea oamenilor nu prea le pasă sau nu observă dacă congelatorul lor are lumină sau nu.

Dar aceasta nu este singura explicație plauzibilă În cazul congelatoarelor cu dezghețare neautomată, în special în cazul modelelor mai vechi, de gamă inferioară, există problema acumulării de cristale de gheață din cauza umidității aerului introdus la deschiderea congelatorului. Acest lucru nu numai că reduce eficiența congelatorului în sine, dar ar reduce și utilitatea luminii sau chiar ar întuneca-o cu totul, făcând-o inutilă (și, prin urmare, raportul dintre beneficii și costuri se prăbușește și mai mult), spune Ed Dougherty. Alte explicații posibile includ: congelatoarele sunt prea înghesuite pentru ca o lumină să fie utilă, becurile de tip vechi s-ar sparge la frig, iar becul ar încălzi prea mult alimentele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *