‘Sper ca oamenii să înţeleagă că trebuie să-ţi protejezi copilul prin vaccinare’

Părinţii au responsabilitatea să îşi protejeze copiii prin vaccinări, care constituie cele mai eficiente programe de prevenţie, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în contextul în care, în judeţul Arad, s-au înregistrat în ultima săptămână 200 de cazuri de rujeolă.

El a subliniat, vineri, la o conferinţă pe teme medicale organizată la sediul Institutului Național de Statistică, că programele de vaccinare reduc foarte mult morbiditatea şi mortalitatea, mai ales în rândul populaţiei infantile. “Acum avem epidemie de rujeolă. Tocmai citeam că în judeţul Arad au fost, în ultima săptămână, 200 de cazuri de rujeolă, mai multe decât toate cazurile de rujeolă pe care le-au avut în ultimii ani cumulativ. De ce? Pentru că sunt foarte mulţi copii nevaccinaţi (…). Sper ca oamenii să înţeleagă că să-ţi protejezi copilul prin vaccinare, cu vaccinurile obişnuite – dacă vreţi – tradiţionale (…) este un grad de responsabilitate faţă de propriul copil. Cred că lucrul acesta trebuie să fie foarte clar. Siguranţa medicamentelor, siguranţa vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci şi a agenţiilor de reglementare, deci nu se pune problema că vaccinurile care sunt puse la dispoziţia populaţiei sunt nesigure”, a spus ministrul Rafila. În altă ordine de idei, el a punctat că un trai sănătos înseamnă şi o viaţă activă din punct de vedere profesional şi social. “Asta nu înseamnă că trebuie să discutăm despre – ştiu eu – prelungirea vârstei la care oamenii ies la pensie, dar implicarea în viaţa activă este cea care menţine viaţa sănătoasă. (…) Noi avem nevoie de oameni care să poată să deservească, prin cunoştinţele pe care le au, prin abilităţile pe care le au, diversele sectoare de activitate”, a adăugat ministrul Rafila.

La rândul său, consilierul prezidenţial Diana-Loreta Păun a menţionat că numai un stil de viaţă sănătos şi evitarea “factorilor comportamentali de risc” pot duce, pe termen lung, la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Diana-Loreta Păun a atras atenţia asupra subfinanţării, deficitului de infrastructură şi de resurse umane în spitale din România, dar a semnalat şi progresele tehnologice înregistrate în sistemul de sănătate.

„Viitorul sănătății în România: Inovație și acces pentru toți”, conferința dedicată sănătății, face parte din cadrul Summitului „Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World”, care se desfășoară între 3 și 26 aprilie 2024, fiind organizat de Grupul de Presă MediaUno, Asociația MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Conferința a fost moderată de Cristi Șelaru, de la Institutul Național de Statistică, și a reunit specialiști din domeniul sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *