Tesla va cere acţionarilor să restabilească pachetul de compensaţii pentru directorul general Elon Musk, a cărui potenţială valoare depăşeşte 55 miliarde de dolari, şi să mute sediul corporativ din Delaware în Texas, transmite AP.
În ianuarie, un judecător de la Tribunalul din Delaware a decis că Elon Musk nu este îndreptăţit la pachetul de compensaţii masiv acordat de Consiliul de Administraţie al Tesla. Procesul din Delaware a fost demarat de un acţionar al Tesla, care s-a plâns de lipsa independenţei Consiliului de Administraţie al companiei faţă de Musk, care ceruse în 2018 un plan de compensaţii de 55 miliarde de dolari. Avocatul acţionarului a argumentat că pachetul de compensaţii ar trebui evitat, deoarece a fost dictat de Musk şi reprezintă produsul unor false negocieri cu directorii care nu sunt independenţi faţă de el. De asemenea, compensaţiile ar fi fost aprobate de acţionari care ar fi primit informaţii incomplete. Analiştii se aşteaptă la tensiuni cu ocazia Adunării Generale a Acţionarilor, programată pe 13 iunie. Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, anunţase săptămâna aceasta planuri de reducere cu 10% a forţei de muncă la nivel global, pe fondul intensificării războiului preţurilor pentru vehiculele electrice (EV). Compania americană avea la 31 decembrie 140.473 angajaţi la nivel global.
De asemenea, anul acesta acţiunile Tesla au scăzut cu aproape 40%, pe fondul declinului pieţei EV şi al vânzărilor slabe globale Săptămâna aceasta, preşedintele Tesla, Robyn Denholm, declara că Musk a îndeplinit obiectivele de creştere ale producătorului auto, iar Tesla a atins toate obiectivele stabilite în pachetul de compensaţii din 2018 al directorului general “În urma deciziei Tribunalului din Delaware, Elon nu a fost plătit pentru munca lui la Tesla din ultimii şase ani, care a ajutat la generarea unei creşteri semnificative şi a majorării capitalizării bursiere. Asta ne frapează şi este total incorect şi nu respectă votul acţionarilor”, susţine Denholm.
Anul trecut, livrările Tesla pe plan global au depăşit 1,8 milioane vehicule electrice, dar acţiunile au pierdut aproape o treime din valoare în acest an. Pe fondul intensificării războiului preţurilor în China, cea mai mare piaţă auto din lume, Tesla a livrat în primul trimestru aproape 387.000 EV la nivel global, un nivel mai redus decât în perioada similară din 2023.