Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a publicat, miercuri, motivarea hotărârii cazul Roșia Montană, prin care a confirmat decizia în favoarea României în procesul intentat de canadienii de la Gabriel Resources. Instituția subliniază că nu s-a constatat existența unei conspirații sau a unei politici de stat prin care autoritățile române să fi urmărit să preia controlul asupra investiției și a absolvit statul român de acuzațiile de abuz de putere în detrimentul investitorilor.
„Nu există nicio dovadă că întregul proces care a dus la respingerea proiectului de lege a fost afectat de un abuz de putere sau de o conspirație pentru a submina investițiile reclamanților”, arată documentul, după ce Gabriel Resources afirmase că anumite acțiuni, și omisiuni ale autorităților au fost „parte a unei politici de stat menite să obțină controlul asupra obiectului investiției” Tribunalul ICSID recunoaște faptul că reclamanții au făcut investiții substanțiale în acest proiect care, din păcate, nu s-au materializat.
„Acesta nu este un caz în care un stat a abuzat de puterile sale suverane pentru a profita de eforturile și capitalul investitorilor privați în detrimentul acestor investitori. Nu este nici un caz în care un stat a intervenit pentru a transfera un proiect profitabil de la un investitor privat la unul mai favorizat. Acesta este un caz în care provocările de mediu, sociale, culturale și economice cu care se confruntă un proiect minier masiv s-au dovedit până acum a fi insurmontabile în circumstanțe în care vina nu poate fi atribuită în mod corect unei singure părți sau unei singure cauze”, se arată în motivarea ICSID. Motivarea integrală a hotărârii ICSID este disponibilă AICI. România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană şi are de încasat 6 mil. euro. Iniţial, investitorul a cerut despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru prejudiciul care ar fi fost generat în urma faptului că guvernele României nu au pornit procesul de exploatare a resursei de aur de la Roşia Montană, scrie ZF.
Scandalul Roșia Montana: Cronologia evenimentelor Cronologia conflictului dintre România şi Gabriel Resources, compania care ar fi urmat să exploateze resursele de aur de la Roşia Montană. 1997 – Gabriel Resources bate palma cu statul român pentru explotarea aurului de la Roşia Montană şi înfiinţează Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). 2002-2008 RMGC cumpără proprietăţi în zonan proiectului în baza unui proiect de strămutare; 2002 – Primele proteste împotriva exploatarea de la Roşia Montană; 2011- Emil Boc, premier atunci, afirmă public că este nevoie de regândirea proiectului 2013 – Au loc proteste ample împotriva exploatărilor cu cianuri; 2013 – Guvernul Ponta, proaspăt în funcţie, nu acordă avizele de mediu pentru începerea exploatării la Roşia Montană 2016 – Ministerul Culturii sub guvernul Cioloş, condus de Vlad Alexandrescu, a iniţiat procesul de integrare a Roşiei Montane în patromoniul UNESCO; 2015 – Începe arbitrajul internaţional Gabriel Resources vs. statul româ 30 iulie 2015 – Secretarul General înregistrează o cerere pentru instituirea procedurilor de arbitraj. 19 noiembrie 2015 – În urma numirii de către pârât, Zachary Douglas (australian) îşi acceptă numirea ca arbitru. Vestea neașteptată primită de Gabriela Firea a doua zi de Paște. Candidatul PSD pentru Primăria Municipiului București are toate motivele să se bucure 3 decembrie 2015 – În urma numirii de către reclamanţi, Horacio A. Grigera Náon (argentinian) îşi acceptă numirea ca arbitru. 21 iunie 2016 – În urma numirii de către Secretarul General, Teresa Cheng (chinez) îşi acceptă numirea ca arbitru preşedinte. 21 iunie 2016 – Tribunalul este constituit în conformitate cu articolul 37(2)(a) al Convenţiei ICSID. Membrii săi sunt: Teresa Cheng (chinez), Preşedinte, numit de Secretarul General în conformitate cu acordul părţilor, Horacio Grigera Naón (argentinian), numit de Gabriel Resources; şi Zachary Douglas (australian), numit de România. 12 august 2016 – Tribunalul organizează o primă sesiune prin conferinţă telefonică. 7 februarie 2018 – În urma demisiei arbitrului Teresa Cheng, Secretarul General notifică părţile cu privire la vacanţa din Tribunal şi procedura este suspendată în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 10(2). 5 aprilie 2018 – În urma demisiei lui Teresa Cheng, Pierre Tercier (elveţian) îşi acceptă numirea ca arbitru preşedinte, numit de Secretarul General în conformitate cu acordul părţilor în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 11(1). 14 septembrie 2023 – Tribunalul declară procedura închisă în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 38(1).