Sucursala Romgaz din Chişinău a fost înregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, în Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat remis AGERPRES.
Prin Hotărârea nr. 32/2024, Consiliului de Administraţie al Romgaz a aprobat înfiinţarea unei sucursale de furnizare gaze în Republica Moldova şi efectuarea demersurilor de înregistrare a acesteia sub denumirea “Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş – Sucursala Chişinău”.
“Demersul înregistrării Sucursalei Romgaz la Chişinău se înscrie în sfera acţiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activităţii de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030. Romgaz doreşte să contribuie la asigurarea securităţii în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”, a declarat Răzvan Popescu, director general Romgaz, citat în comunicat.La rândul său, Aristotel Jude, director general adjunct Romgaz, a precizat că în perioada imediat următoare compania va realiza demersurile necesare obţinerii licenţei de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova. “Suntem convinşi că prezenţa Romgaz în Republica Moldova şi tranzacţionarea gazelor naturale pe piaţa centralizată din Republica Moldova va contribui eficient la liberalizarea pieţeigazelor naturale din această ţară şi la crearea premiselor necesare stabilirii unui preţ real în beneficiul consumatorilor”, a punctat Jude. Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică. La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.