O fotografie realizată recent din spațiu a surprins o furtună ciudată, asemănătoare unei meduze, plutind deasupra Africii de Vest. Norul neobișnuit, cu o lungime de aproximativ 300 de kilometri, a fost observat deasupra Mali de către satelitul meteorologic Suomi NPP, un proiect comun al NASA și NOAA.
Această formațiune bizară de nori este cauzată de un eveniment meteorologic numit rafală frontală, în care aerul care se deplasează rapid se răspândește din norii de furtună din cauza aerului rece care coboară împingând aerul mai cald în sus. În mod normal, acest lucru creează un disc larg de nori înalți, numiți norii de raft, care seamănă cu nori de tip nicovală atunci când sunt observați de la sol. Cu toate acestea, în acest caz, rafala a fost parțial perturbată de forfecarea vântului, ceea ce a dus la formarea doar parțială a discului.
În regiunile uscate, aceste rafale pot ridica praf și nisip din mediul înconjurător, formând pereți de particule cunoscuți sub numele de „haboobs”. Aceste furtuni de praf pot apărea brusc după furtuni, ducând la reducerea vizibilității și a calității aerului pentru o perioadă scurtă de timp. În plus, aceste rafale pot transporta diverse obiecte, cum ar fi insecte, semințe și chiar păsări, creând inele distincte în imaginile radar realizate de sateliții meteorologici, scrie incredibilia.ro.