În pofida criticilor, armata israeliană şi-a continuat joi ofensiva asupra Rafah, după ce în ziua precedentă a pretins că a preluat controlul asupra unei zone tampon strategice între Fâşia Gaza şi Egipt, în apropiere de Rafah, noul epicentru al războiului său împotriva Hamas, informează AFP, scrie news.ro.
Miercuri seară, Semiluna Roşie palestiniană a denunţat moartea a doi dintre salvatorii săi într-o “lovitură directă” a armatei israeliene împotriva uneia dintre ambulanţele sale în sectorul vestic al Rafah. În paralel cu Gaza, armata israeliană a desfăşurat joi soldaţi în diferite oraşe din Cisiordania ocupată, după un “atac cu maşină berbec” comis miercuri seară, în urma căruia au fost ucişi doi israelieni, potrivit acesteia, în apropiere de Nablus. În Gaza, armata a afirmat că a descoperit “aproximativ douăzeci de tuneluri” în zona de frontieră, pe care le suspectează că sunt folosite pentru contrabanda grupurilor armate în teritoriul palestinian.
Egiptul a negat existenţa tunelurilor sub graniţă, susţinând că Israelul încearcă să justifice ofensiva sa de la Rafah împotriva mişcării islamiste palestiniene. În ciuda indignării internaţionale faţă de bombardamentul mortal de duminică asupra unei tabere de persoane strămutate din Rafah, armata israeliană îşi continuă ofensiva în oraşul supraaglomerat din sudul Fâşiei Gaza, pe care a lansat-o la 7 mai pentru a elimina ultimele batalioane Hamas rămase.
Miercuri, lupte de stradă şi bombardamente au zguduit Rafah, la o zi după ce armata israeliană a intrat în oraş. Israelul a jurat să anihileze Hamas Ca represalii, Israelul a jurat să anihileze Hamas, pe care o consideră o organizaţie teroristă la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană, şi a lansat o ofensivă care s-a soldat până în prezent cu 36.171 de morţi în Fâşia Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din cadrul administraţiei Hamas. Războiul a strămutat majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori din Gaza şi a provocat un dezastru umanitar major. Marţi, Algeria a prezentat Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie prin care se cere încetarea “imediată” a focului şi încetarea ofensivei de la Rafah. Iar într-o conversaţie telefonică cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, Emmanuel Macron “a subliniat determinarea Franţei de a lucra cu Algeria şi cu partenerii săi din Consiliul de Securitate al ONU” “pentru a se asigura că Consiliul se pronunţă ferm în legătură cu Rafah”. Proiectul algerian a fost distribuit la o reuniune de urgenţă a Consiliului convocată după bombardamentul israelian de duminică asupra unei tabere de persoane strămutate din Rafah, care a făcut 45 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas. Potrivit The New York Times şi CNN, pe baza unei analize a imaginilor cu rămăşiţe de muniţie, printre altele, armata israeliană a folosit pentru acest atac la Rafah bombe ghidate americane GBU-39 cu o încărcătură explozivă de aproximativ 17 kilograme. Israelienii au declarat că au folosit bombe de 37 de livre (în jur de 17 kilograme) la Rafah. “37 de kilograme nu este o bombă mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, care a precizat că aşteaptă rezultatele anchetei israeliene privind acest bombardament. Statele Unite, care sunt principalul susţinător politic şi militar al Israelului, au declarat că “nu închid ochii” la victimele de la Rafah, dar consideră că Israelul nu a lansat o ofensivă “majoră” împotriva oraşului, care ar pune sub semnul întrebării sprijinul său. Pentru secretarul de stat american Antony Blinken, Israelul are nevoie de un plan postbelic cât mai curând posibil: “Fără un plan pentru ziua de după, nu va exista o zi de după”, a avertizat el.