De ce se laudă Ungaria cu ‘cel mai atractiv mediu pentru investiții’ din Uniunea Europeană

Ungaria asigură cel mai favorabil mediu investițional din Uniunea Europeană, în care un factor important este stabilitatea politică și sistemul fiscal bazat pe cote mici de impozitare, a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, marți, la Monaco, scrie MTI, preluat de Rador Radio România.

Szijjártó a numit drept un avantaj major al Ungariei stabilitatea sa politică, unică în Europa, arătând că, în timp ce în alte părți guvernele se schimbă rapid și sunt fragile, Ungaria are aceeași conducere de paisprezece ani, astfel că este sigur că acordurile vor fi respectate. În discursul său, ministrul a subliniat că situația din Ungaria a fost descrisă de Parlamentul European drept o dictatură, însă Guvernul “nu și-a câștigat mandatul la loterie, ci la alegeri, ca urmare a voinței democratice a cetățenilor”. În ceea ce privește încurajarea investițiilor, Szijjártó a numit cotele de impozitare din Ungaria, considerate a fi cele mai mici din UE, drept un factor important, amintind că impozitul pe profit a fost diminuat la 9 la sută, în timp ce impozitul pe venitul persoanelor fizice a fost redus la 15 la sută, și a fost introdus sistemul de impozitare cu o cotă unică. Această politică economică a funcționat, în condițiile în care șomajul era de 13 la sută în 2010, iar în prezent este sub 4 la sută, în timp ce recordurile de investiții și export sunt doborâte an de an.

Ieșirea din criză Ministrul ungar s-a referit și la dificultățile din ultimii ani, relatând faptul că în timpul crizelor opoziția ungară de stânga a pledat pentru reîntoarcerea la politica economică bazată pe ajutoare, însă Guvernul a susținut ferm că în loc de șomaj, prevenirea acestuia ar trebui finanțată, motiv pentru care a lansat un amplu program pentru stimularea investițiilor. “Drept urmare, Ungaria a reușit să iasă mai puternică din fiecare criză, dovadă fiind faptul că țara noastră este printre puținele țări din lume în care au lucrat mai mulți oameni după epidemia de coronavirus decât înainte”, a subliniat Péter Szijjártó, care a atins și provocările cauzate de războiul din Ucraina, afirmând că costul importurilor de energie din Ungaria a crescut cu zece miliarde de euro pe an și implicit inflația a crescut la 27 la sută, astfel, anul trecut a fost complet dedicat luptei împotriva creșterii prețurilor.
În final, ministrul ungar de externe a afirmat că datorită sistemului politic stabil, Guvernul ungar se află astăzi într-o situație unică în UE, și anume că își poate permite să spună ceea ce crede. Prin urmare, Guvernul vorbește deschis despre importanța cooperării Est-Vest, a spus Péter Szijjártó, subliniind că anul trecut țara din Asia de Est a fost investitorul numărul unu în Ungaria, iar în prezent există investiții chineze în valoare de 16 miliarde de euro în Ungaria. Ceea ce se datorează în mare parte prezenței puternice a companiilor germane, deoarece există o strânsă cooperare între companiile din cele două țări. Toate cele trei mărci premium germane de mașini au fabrici în Ungaria, iar cinci dintre cei mai mari zece producători de baterii electrice din lume sunt, de asemenea, stabiliți în Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *