Meciurile de la Sectorul 1 și Sectorul 2 s-au cam închis, asta pentru că au mai rămas două secții, respectiv o secție de închis, iar diferența este prea mare între candidați pentru a se mai putea răsturna, ne-au precizat surse din zona Biroului Electoral Central.
Conform surselor, la Sectorul 1 mai sunt doar 2 secții de închis, iar George Tuță are un avans de peste 1200 de voturi în fața lui Clotilde Armand. Este aproape imposibil să se mai schimbe ceva, cu doar 2 secții rămase de numărat. De asemenea, la Sectorul 2 mai este o singură secție de numărat, iar Rareș Hopincă are un avans de 585 de voturi în fața lui Radu Mihaiu. Șeful AEP: Există erori, dar se corectează cu ajutorul softului Președintele AEP, Toni Greblă, a declarat marți seară, la Digi24, în contextul problemelor reclamate la Sectorul 1 de edilul Clotilde Armand, în legătură cu numărarea voturilor, că deși 25% din Procesele-Verbale conțin erori, acestea sunt corectate cu ajutorul unui soft, înainte să fie introduse în sistem și că mai sunt de verificat 76 de secții de votat din cele 166.
„De aseară am spus că 25% din procesele- verbale conțin erori. Nu scapă filtrului, la birourile de sector, sunt verificate cu o aplicație care nu permite să se încarce în sistem procese verbale cu erori. Erorile se corectează. Una din cauzele care duce la erori e oboseala. Acei oameni au lucrat de duminică dimineață până noaptea la 4 până au terminat, în condițiile unui stres care s-a accentuat mai ales la numărarea voturilor, când legislația noastră permite ca în birou să se afle candidați, presă, observatori naționali și străini, și în acea înghesuială, gălăgie, numai să completezi aceste tabele nu ai dispoziția necesară. E timpul ca după aceste alegeri să modificăm legislația, nu îi poți cere unui om după 25 de ore de stat în stres…”, a declarat Toni Greblă. „Cert e că procesele verbale intră în sistem mereu corectate. AEP și BEC nu au competență pe aceste activități de verificare, BEC are competența de analiza plângeri, contestații după ce au rămas definitive, încărcate în sistem”, a punctat acesta.
Cum se renumără voturile „În timpul activității biroului electoral de sector nimeni nu intervine. Dacă biroul electoral, cu specialiștii INS nu descoperă cauza unei erori, se recurge la renumărarea voturilor, decizie care aparține biroului de sector, se renumără voturile. Fără un proces verbal de corectură, aceste procese verbale nu sunt primite de sistem. Dacă conțin erori, sistemul refuză înregistrarea lor. Am verificat și, față de alegerile din 2019, 2020, la toate categoriile de voturi, voturi nule sunt o cifră între 3,2 și 3,8%, cifră regăsită și pentru voturile la europarlamentare în străinătate, unde votul a fost mai simplu, un singur buletin”, a adăugat președintele AEP.