Consiliul Federației Rusiei, împreună cu Duma de Stat a Rusiei, cele două Camere ale Parlamentului Rusiei, vor pregăti o decizie privind suspendarea participării Rusiei la activitățile Adunării Parlamentare a OSCE și privind înghețarea plăților efectuate de Federația Rusă către această organizație – a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, informează Interfax, relatează Rador Radio România.
“Dragi colegi, aș sprijini iniţiativa şi aş cere consiliului (Consiliul Federației – nota IF) să lucreze, împreună cu colegii din Duma de Stat, și să pregătească o astfel de decizie privind suspendarea participării noastre și, în consecință, cu privire la suspendarea plăților efectuate către Adunarea Parlamentară a OSCE”, a declarat Matvienko, la reuniunea Consiliului Federației de miercuri. Aceasta a fost reacția ei la discursul susţinut de vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației, Vladimir Djabarov, care și-a exprimat această poziție, susţinând că aceasta iniţiativă a fost convenită cu Duma de Stat. “S-a propus pregătirea și supunerea spre examinare a unui proiect de decizie a Consiliului Federației privind suspendarea participării parlamentarilor ruși la lucrările AP OSCE pentru următoarea ședință plenară a camerei noastre și anume prin acord comun cu Duma de Stat, o decizie similară va fi adoptată aproape simultan la ședința plenară a Camerei inferioare”, a declarat Djabarov. Decizia va fi transmisă președintelui AP OSCE, semnată de șefii ambelor Camere ale Adunării Federale a Federației Ruse. Senatorul a remarcat că, în opinia părții ruse, “toate principiile” AP OSCE au fost distruse. În plus, a existat o “ucrainizare totală” a agendei OSCE – a mai spus el. “Dintr-un forum pentru dialog egal, adunarea s-a transformat într-un instrument politizat pentru implementarea țintită a unui curs antirusesc”, a susţinut senatorul. Drept exemplu, el a citat refuzurile de a le permite accesul membrilor delegației ruse într-un număr de țări pentru a participa la evenimentele AP OSCE. Printre aceste țări se numără Marea Britanie, Polonia, Canada, iar săptămâna trecută şi România nu a eliberat vize parlamentarilor ruși. “Cel mai recent exemplu este cel când România a refuzat să elibereze vize unei delegații ruse. Acesta este, evident, punctul dincolo de care nu vom tolera o astfel de atitudine”, a susţinut Matvienko. Totodată, ea și-a exprimat convingerea că în AP OSCE există doar “o tulburare temporară a creierului, care va trece mai devreme sau mai târziu și se va conştientiza faptul că numai cu participarea Rusiei se poate discuta despre o securitate bazată pe criterii de egalitate și indivizibilă.
Explicația României Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Radu Filip, a explicat sâmbătă de ce a decis România să nu permită accesul delegației ruse la reuniunea OSCE de la București. „România este stat organizator al Adunării Parlamentare a OSCE în perioada 29 iunie – 3 iulie. Invitațiile au fost trimise de către secretariatul general, iar aspectele care țin de vize sunt atributul statului gazdă. România a decis să nu permită accesul delegației ruse și măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegației, indiferent că sunt membri ai staff-ului sau parlamentari.
Decizia se bazează pe următoarele considerații obiective: măsurile restrictive adoptate la nivelul UE, precum și războiul de agresiune lansat de Federația Rusă asupra Ucrainei. Totodată, România nu este singurul stat care a aplicat aceste măsuri, din februarie 2022, de la începutul războiului de agresiune, și alte state precum Marea Britanie, Canada, Polonia, au recurs la măsuri similare”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE.