Filera vieneză – Unde s

Citând surse din serviciile de informații occidentale, The Wall Street Journal a raportat că ucigașii au primit bani de la funcționarii publici ruși din Viena pentru uciderea pilotului rus Maksym Kuzmin, care a deturnat un elicopter Mi-8 pentru Ucraina potrivit  „European Truth” cu referire la The Wall Street Journal

Peste zece oficiali din Austria, alte țări europene și SUA, cu care au discutat jurnaliștii, spun în general că Viena a devenit o „bază” pentru activitățile operaționale subterane ale Rusiei. Printre altele, acești agenți coordonează sprijinul financiar și logistic pentru asasinate, sabotaj și recrutare în toată Europa. Potrivit interlocutorilor serviciilor de informații austriece, în ultimii doi ani numărul oficialilor ruși care lucrează pe teritoriul Austriei a crescut de la aproximativ 400 la peste 500. Aproximativ jumătate dintre aceștia sunt diplomați și persoane cu funcții de conducere, iar aproximativ o altă jumătate acționează. ca spioni de facto Rușii de la consulatul Federației Ruse din München au fost mutați și ei în Austria când acesta a fost închis. Se crede că printre ei erau mai mulți spioni.

Angajații ruși ai misiunilor diplomatice din Viena lucrează în aproximativ 40 de clădiri, pe acoperișurile lor sunt instalate diverse echipamente de observare. Serviciile speciale bănuiesc că agenții ruși din Austria sunt implicați și în urmărirea logisticii ajutorului militar occidental către Ucraina. De asemenea, oficialii ruși din Viena ar fi plătit o taxă ucigașilor unui pilot rus care a cooperat cu Ucraina și a furat un elicopter Mi-8 în schimbul unei recompense mari, iar ulterior a fost găsit ucis în Spania.
De asemenea, spun serviciile speciale austriece, Rusia transportă pe uscat sume mari de numerar în Austria, iar apoi „diplomații” ruși din Austria transportă acești bani prin Europa, de multe ori în bunurile lor personale, pe care poliția nu le poate verifica. „Devenim o problemă pentru vecinii noștri pentru că Rusia ne folosește ca bază operațională”, a declarat un interlocutor anonim de la informațiile austriece. Problema nu trece neobservată în rândul politicienilor. Parlamentarul de opoziție, Stefanie Crisper, de la comisia competentă, a menționat că guvernul austriac trebuie să pună capăt „inacțiunii extrem de periculoase” în ceea ce privește acțiunile spionilor ruși, pentru că de fapt subminează încercările de a slăbi influența rusă în Europa. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne al Austriei comentează că consideră țara una dintre cele mai sigure, întrucât structurile sale de securitate sunt foarte eficiente. O purtătoare de cuvânt a ministerului a spus că serviciile de informații sunt conștiente de amenințarea spionilor ruși și a operațiunilor de influență și că aceste amenințări sunt contracarate în limitele stabilite de lege. De fapt, spionajul nu este interzis în Austria atâta timp cât nu este îndreptat împotriva Austriei însăși. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe austriac a comentat că Viena va sprijini expulzarea diplomaților care încalcă legea atunci când există suficiente dovezi pentru a face acest lucru. Reamintim, săptămâna aceasta, fostul ofițer de informații austriac Egisto Ott, arestat în martie sub suspiciunea de spionaj, a fost eliberat după câteva luni de detenție. În Germania, săptămâna trecută, trei cetățeni ai Armeniei, Ucrainei și Rusiei au fost reținuți sub suspiciunea de spionaj în beneficiul unui serviciu special străin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *