Descoperiri surprinzătoare în cadrul unui nou studiu

Cercetătorii au analizat fiecare cadru pentru a afla dacă hipopotamii erau capabili să își ridice toate picioarele de la sol în același timp. Rezultatele analizei au arătat că aceste animale pot într-adevăr simula o mișcare foarte asemănătoare cu decolarea.

  Sună ca o hiperbolă, totuși hipopotamii pot zbura (ceea ce, putem spune, le dă mari speranțe și porcilor). Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Royal Veterinary College din North Mymms, Hertfordshire, a arătat că aceste animale pot simula o decolare atunci când ating viteze mari. “Au fost examinate înregistrări video cu 169 de cicluri de mișcare ale 32 de exemplare și am observat că 15% din timp animalele, care pot cântări până la peste două tone, fac mișcări prin ridicarea tuturor celor patru picioare de la sol”, explică cercetătorii. “Este important pentru noi să înțelegem cum se mișcă un animal mare pe sol”, a adăugat John Hutchinson, profesor de biomecanică evolutivă care a condus cercetarea. Nu numai atât, studiul le permite cercetătorilor să înțeleagă evoluția locomoției “și astfel să reconstruiască și mișcarea, de exemplu, a altor animale mari precum dinozaurii giganți”, citează The Guardian.

“Până acum a fost foarte dificil să studiem hipopotamii, pentru că sunt foarte greu de observat, pentru noi ei sunt o mare piesă lipsă din puzzle”, a explicat Hutchinson. Aceștia sunt periculoși, tind să fie mai activi noaptea și își petrec o mare parte din timp în apă.  
Cercetătorii au analizat fiecare cadru pentru a vedea dacă hipopotamii își puteau ridica toate picioarele de la sol în același timp. Rezultatele analizei au arătat că aceste animale pot într-adevăr simula o mișcare foarte asemănătoare cu decolarea. Este nevoie de viteză pentru a face acest lucru și, de fapt, cercetătorii au fost capabili să surprindă “zborul hipopotamului” atunci când fuge de lei sau rinoceri. Echipa a descoperit că hipopotamii tropăie aproape întotdeauna cu două membre diagonale, mișcându-se în aceeași direcție în același timp, spre deosebire de alte mamifere, cum ar fi caii, care trec de la mers la trot și galop în funcție de viteza lor. Tocmai această mișcare este cea care le permite hipopotamilor să decoleze, aceștia reușind să se ridice de la sol prin sincronizarea picioarelor în perechi diagonale “față dreapta și spate stânga, față stânga și spate dreapta”, explică cercetătorii. “Suntem încântați să oferim primul studiu pur axat pe dezvăluirea modului în care hipopotamii merg și aleargă”.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *