Guvernul grec a pus efectiv pe masa Uniunii Europene exercitarea dreptului său de veto asupra aderării Albaniei din cauza cazului Fredi Beleri. Însă această amenințare a pus Grecia în dezacord cu alte state partenere, cum ar fi Germania, care susține cu ardoare Tirana, mai ales că Olaf Scholz a propus ca deciziile în acest sens să fie luate cu majoritate calificată. Se reamintește că, potrivit informațiilor, prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a reiterat ieri, la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, poziția fermă a Greciei conform căreia problema preluării mandatului de primar de către Fredi Beleri (un reprezentant al minorității grecești din Albania care a câștigat primăria orașului Himarë, deși fusese arestat cu două zile înainte de alegeri, sub acuzația de cumpărare de voturi n.trad.) și dreptul acestuia la un proces echitabil nu reprezintă o chestiune bilaterală Grecia-Albania, ci o chestiune de respectare a statului de drept, care este piatra de temelie a procesului de aderare la UE.
Potrivit acelorași surse, Mitsotakis a reiterat disponibilitatea sinceră a Greciei de a rezolva această problemă, subliniind că Atena a fost și rămâne unul dintre promotorii perspectivei de integrare a Balcanilor de Vest.
Grecia impune condiții Albaniei Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Pavlos Marinakis, a urmat astăzi aceeași linie în cadrul briefing-ului susținut în fața jurnaliștilor politici. „În principiu, țara noastră are o atitudine pozitivă și susține perspectiva de aderare a tuturor țărilor din Balcanii de Vest, dar cu condiții pentru toate țările”, a spus Marinakis, adăugând:
„În cazul Albaniei, problema Fredi Beleri nu este una bilaterală. Este o problemă a statului de drept. Noi dorim să fie recunoscut ca primar ales și să aibă un proces echitabil”. „În general, vrem să ajutăm aceste state să avanseze, dar există reguli care trebuie respectate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului grec. Cerându-i-se să comenteze declarațiile lui Scholz, Marinakis a spus: „Cred că nu trebuie să ne abatem în niciun caz de la respectarea normelor statului de drept și de la condițiile stabilite de statele membre. Noi așteptăm ca ceea ce spunem să fie respectat pentru ca procesul să continue. Αceste lucruri nu se pun în balanță”. Reamintim că Olaf Scholz și-a exprimat nemulțumirea față de întârzierea procesului de aderare, menționând că „este timpul ca noi toți să privim imaginea de ansamblu – și acest lucru se aplică atât țărilor candidate, cât și statelor membre UE”. El s-a declarat pentru accelerarea procedurilor de aderare și luarea deciziilor cu majoritate calificată, chiar și în contextul procesului de aderare. „Când o țară a trecut prin reforme ample, cum ar fi de ex. cazul Albaniei, acest lucru trebuie recunoscut, altfel există riscul unor consecințe de amploare în procesul general de extindere, lucru pe care nu-l putem permite”, a spus el într-un discurs în fața parlamentului german. Marinakis a fost întrebat de asemenea dacă guvernul este îngrijorat că Grecia ar putea fi izolată în UE dacă va fi forțată să-și exercite dreptul de veto cu privire la aderarea Albaniei. Susținând că nu există nicio problemă de izolare, el a reamintit că guvernul grec a prezentat poziția Atenei la toate nivelurile atât prin vocea premierului și a ministrului de stat, Stavros Papastavros, în cadrul recentei vizite a acestuia din urmă la Fredi Beleris, cât și prin intermediul parlamentarilor europeni. „Am explicat motivele pentru care considerăm că poziția noastră este guvernată de dreptate”, a spus Marinakis, insistând că totuși nu trebuie să punem ”întrebări ipotetice. În orice caz, summitul are ca temă principală cererile de finanțare în Cadrul Financiar Multianual, creșterea resurselor pentru migrație și dezastrele naturale”. Trebuie remarcat că la sosirea la Summit-ul UE, Mitsotakis nu a menționat problema Albaniei, ci doar a vorbit în favoarea integrării Ucrainei. De asemenea, trebuie remarcat și faptul că purtătorul de cuvânt al guvernului grec a evitat să răspundă la întrebarea ce va face Atena în cazul Macedoniei de Nord, dacă își va exercita dreptul de veto asupra aderării Albaniei. Adică va cere să fie deconectate procesele de aderare ale celor două țări, care astăzi „sunt la pachet”, sau va bloca efectiv și aderarea Macedoniei de Nord. Sursa: Revista Presei Rador Radio România