Care sunt condiţiile pentru folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi că nu crede că “sunt întrunite condiţiile” pentru folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina, în pofida ameninţărilor recente proferate în acest sens de preşedintele rus Vladimir Putin, informează EFE, potrivit Agerpres.
Grossi a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă la Tokyo, atunci când a fost întrebat despre deplasarea pe care a făcut-o săptămâna trecută în Rusia, în timpul căreia a avut o întâlnire cu Putin, şi despre mesajul lansat de liderul rus cu privire la posibilele consecinţe pe care l-ar avea desfăşurarea de trupe aliate în Ucraina, ţară invadată de Rusia la 24 februarie 2022.

“Fiecare putere nucleară are propria sa doctrină cu privire la posibila folosire de arme atomice, iar aceasta este o informaţie publică. Eu cred că nu sunt întrunite condiţiile pentru folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina în acest moment şi sper ca lucrurile să continue la fel”, a insistat Grossi.Directorul general al AIEA a amintit totodată că Rusia menţine aceeaşi poziţie cu privire la utilizarea armelor atomice ca şi celelalte patru puteri nucleare şi membre permanente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, conform căreia un război atomic “nu poate fi câştigat niciodată şi, prin urmare, nici nu trebuie purtat vreodată”. La 29 februarie, Putin a avertizat că ţara sa are arme care pot lovi ţinte pe teritoriul Occidentului şi a remarcat că există un risc “real” de război nuclear şi, prin urmare, de “distrugere a civilizaţiei”. Preşedintele rus s-a întâlnit cu Grossi pe 6 martie în staţiunea Soci de la Marea Neagră, unde s-a discutat, printre alte subiecte, situaţia centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub control rusesc. “Am avut conversaţii importante cu preşedintele Putin şi mi-am exprimat părerea despre situaţia de la centrală şi paşii suplimentari”, a spus Grossi, care a discutat cu liderul de la Kremlin şi “alte aspecte ale dezarmării nucleare”, inclusiv “situaţia din Iran”, în vederea “evitării unei deteriorări ulterioare”. Şeful AIEA îşi încheie joi vizita de trei zile în Japonia concentrată pe monitorizarea efectuată de această organizaţie a deversării în Pacific a apei contaminate şi tratate de la uzina Fukushima Daiichi, care este în proces de dezmembrare după criză nucleară derivată din dezastrul atomic din 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *