Peste 50 de țări membre ale ONU au condamnat alegerile prezidenţiale din Rusia, desfăşurate de Federația Rusă inclusiv în teritoriile ocupate ale Ucrainei, scrie RBC Ucraina, relatează Rador Radio România.
Potrivit Reprezentanţei Permanente a Ucrainei la ONU, o declarație comună în acest sens a fost semnată de 55 de state, precum și de Uniunea Europeană. Printre statele care au condamnat “alegerile” ruseşti se numără membrii UE, SUA, Argentina, Australia, Georgia, Japonia, Republica Moldova, Coreea de Sud, Marea Britanie și Uruguay. “Condamnăm ferm încercările ilegitime ale Federației Ruse de a organiza alegeri pentru președintele Rusiei în teritoriile temporar ocupate de pe teritoriul Ucrainei, recunoscut internațional. Organizarea de alegeri pe teritoriul altui stat membru ONU fără acordul acestuia este o evidentă lipsă de respect faţă de principiile suveranității și integrității teritoriale. Astfel de alegeri nu sunt valabile conform dreptului internațional” – se arată în comunicat. De asemenea, țările semnatare au făcut apel la nerecunoaşterea vreunei schimbări operate de Rusia în privinţa statutului Crimeii, Sevastopolului, precum și a regiunilor Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijjia. Alegerile prezidențiale din Rusia vor dura trei zile – între 15 și 17 martie 2024. Vladimir Putin ar putea să fie președinte până în 2030, asta dacă va câștiga alegerile. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat deja că Putin va fi reales cu un rezultat de 90% din voturi.
Unii membri ai Parlamentului European și politicieni fac apel să nu fie recunoscute rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia și nici legitimitatea lui Putin Unii membri ai Parlamentului European și unii politicieni fac apel să nu fie recunoscute rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia și, în consecinţă, nici legitimitatea preşedintelui rus, Vladimir Putin. Ei motivează această nerecunoaştere a scrutinului atât prin votul organizat de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina, cât și de amendamentele adoptate la Constituția Federaţiei Ruse, care îi permit lui Putin să candideze pentru al cincilea mandat. Liderii țărilor occidentale nu s-au pronunţat, deocamdată, în legătură cu nerecunoașterea rezultatelor alegerilor din Rusia. Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din Rusia, sâmbătă, depăşea 38% Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a anunţat noi date despre alegerile prezidenţiale şi prezenţa electoratului rus la urne, înregistrate sâmbătă, 16 martie, relatează Rador Radio România.
Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a anunţat că, sâmbătă, 16 martie, prezenţa la vot depăşea 38%. Datele comisiei sunt citate de Agenţia de presă INTERFAX. Aceste date cu privire la participarea la scrutin sunt prezentate, ținându-se cont şi de participarea la alegerile anticipate, care au avut loc în unele regiuni din Rusia, în perioada 25 febriarie – 14 martie, şi de votul exprimat prin intermediul sistemului de vot electronic la distanţă (DĂG). Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale din Federația Rusă, Nikolai Bulaev, a făcut acest anunţ astăzi. ‘Luând în calcul şi votul electronic la distanță, prezența la vot a fost de 38,35%. Aceasta este prezența la vot în general, la nivelul întregii țări’, a declarat Bulaev, la reuniunea Comisiei Electorale Centrale din Rusia, care a avut loc sâmbătă. Bulaev a precizat că acestea sunt datele de la ora 8:00, din 16 martie. Potrivit acestuia, pe platforma federală de vot electronic, 79% dintre alegătorii care s-au înscris au primit buletine de vot, dar ‘au votat în număr mai redus’. ‘Această prezență la vot denotă faptul că oamenii sunt activi din punct de vedere politic și au posibilitatea de a vota într-un mod convenabil pentru ei’, a adăugat Bulaev. În general, a remarcat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale din Rusia, votul la alegerile prezidenţiale se desfășoară în regim normal, toate secţiile sunt deschise și funcționează.