Țările arabe sunt pregătite să recunoască pe deplin Israelul

Joe Biden a afirmat că Arabia Saudită și alte țări arabe “sunt pregătite să recunoască pe deplin Israelul”, într-o conversație din timpul evenimentului de strângere de fonduri de la Radio City Hall din New York, după cum au relatat jurnaliştii prezenţi, citaţi de CNN, notează Rador Radio România.
“Nu voi intra în detalii, dar am lucrat cu saudiții și cu toate celelalte țări arabe, inclusiv Egipt, Iordania și Qatar. Sunt pregătiți să recunoască pe deplin Israelul, pentru prima dată”, a spus Biden, “dar trebuie să existe un plan post-Gaza și trebuie să existe o soluție cu două state, nu se întâmplă astăzi, dar trebuie să existe un progres, cred că o putem face”, a declarat Biden. Saudiții anunțaseră anterior că sunt dispuși să să recunoască Israelul dacă problema palestiniană va fi rezolvată iar negocierile erau avansate însă conflctul din Gaza a însemnat un uriaș pas înapoi. Până în prezent, între statele arabe și Israel au existat trei războaie. În prezent doar Egiptul, Qatarul și Iordania recunosc statul Israel și au semnat tratate de pace.

Războaiele Israelului cu statele arabe Istoria conflitelor dintre Israel și statele arabe începe în 1948, când Israelul şi-a declarat independenţa după retragerea Marii Britanii din Palestina. Războiul a durat până în 1949, când s-au semnat armistiţii separate între Israel şi fiecare stat arab. Israelul a reuşit să-şi apere existenţa şi să-şi extindă teritoriul cu 50% faţă de planul ONU. Războiul Arabo-Israelian din 1948 , dintre Israel şi Liga Arabă (Arabia Saudită, Irak, Transiordania (Iordania de azi), Egipt, Siria, Liban, Yemen). Confruntarea, deşi era dezechilibrată, s-a încheiat cu o victorie categorică a Israelului. Nu doar că şi-a păstrat statul suveran, dar a capturat 60% din teritoriul statului arab – West Bank de la Iordania, Fâşia Gaza de la Egipt.

Războiul de Şase Zile din 1967, când Israelul a lansat un atac preventiv asupra Egiptului, Siriei şi Iordaniei, ocupând Peninsula Sinai, Fâşia Gaza, Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Înălţimile Golan. Războiul de Yom Kippur din 1973 , când Egiptul şi Siria au lansat un atac surpriză asupra Israelului în ziua sfântă evreiască a Iertării. Războiul s-a încheiat cu un armistiţiu negociat de SUA şi URSS. Forţele egiptene ocupă malul de est al Canalului Suez , cu excepţia punctului de trecere israelian din apropierea bazei aeriene Deversoir. Forţele israeliene ocupă 1.600 km pătrați de teritoriu pe coasta de sud-vest a Canalului Suez la 100 km de capitala egipteană Cairo şi înconjoară o enclavă egipteană pe malul său estic, plus 500 km 2 din regiunea siriană Basan pe vârful Înălţimilor Golan, la 32 km de capitala siriană Damasc. La acordurile de la Camp David din 1978, Israelul a returnat întreaga Peninsula Sinai către Egipt şi tratatul de pace egiptean-israelian a fost semnat ulterior în 1979. Egiptul a fost prima ţară arabă care a recunoscut Israelul ca stat legitim. După obţinerea păcii cu Israelul, Uniunea Sovietică a încetat să se mai implice în războaiele arabo-israeliene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *