Populația creștină din Nazaret, pe cale de dispariție

Nazaret, cel mai mare oraș arab din Israel și renumit ca fiind casa copilăriei lui Iisus, se confruntă cu o provocare de proporții, deoarece populația sa creștină veche de secole se confruntă cu un val de criminalitate mafiotă în plină expansiune, care se extinde în nordul Israelului, precum și cu ascensiunea islamului.
Potrivit unui reportaj recent din The Telegraph, proprietarii de magazine creștine au fost ținta unor bande mafiote predominant musulmane, care extorcă taxe de protecție exorbitante, care se ridică la aproximativ 13.500 de dolari pe lună. În ciuda eforturilor depuse de agenția de securitate israeliană Shin Bet și a intensificării patrulelor de poliție, situația nu a făcut decât să se înrăutățească, ceea ce a dus la un exod al creștinilor din oraș. Peter Roshrash, un inspector de poliție veteran, a declarat că situația este ca în Vestul Sălbatic. „În Nazaret, mafia va trage în magazine, apoi le va spune că au nevoie de “chawa” [bani pentru protecție]. Este ca în Vestul Sălbatic”, a declarat Roshrash.

Roshrash i-a acuzat, de asemenea, pe membrii mafiei că ascund arme în casele creștinilor, amenințându-i deseori pe ocupanți cu moartea dacă se hotărăsc să se prezinte la autorități. Populația creștină, de la 80% la 20% Impactul asupra populației creștine din Nazaret, care era considerată cândva majoritară, a fost profund. În timp ce populația creștină din Nazaret era de aproximativ 80% atunci când Israelul și-a câștigat independența în 1948, astăzi, aceasta reprezintă doar 20% din populație. Mulți au fugit în țările occidentale, în timp ce alții s-au mutat în cartiere preponderent evreiești pentru a scăpa de violență.

Sărbătorile de Paște și de Crăciun, cândva vibrante și parte integrantă a țesutului cultural al orașului, au scăzut, iar afacerile deținute de creștini dispar, fiind înlocuite de afaceri deținute de musulmani. Creșterea violenței mafiote a devenit o preocupare națională, însă, în ciuda promisiunilor făcute de premierul israelian Benjamin Netanyahu, mafia continuă să își întărească controlul. Anul trecut, Nazaret a fost unul dintre cele mai mortale orașe din cauza violenței criminale, potrivit Abraham Initiatives, un grup non-profit care lucrează pentru egalitatea dintre evrei și arabi în Israel. “Nazaret a devenit un punct focal pentru criminalitate în 2023”, a declarat grupul într-un raport privind infracțiunile violente de anul trecut. Oficialii neagă mobilul religios al faptelor Oficialii municipali au încercat să minimalizeze orice aspect religios al activităților mafiei, insistând să afirme că ținta este nediscriminatorie, afectându-i atât pe musulmani, cât și pe creștini deopotrivă. Purtătorul de cuvânt al municipalității, Salem Sharara, a declarat: “Dacă există o mafie, aceasta este împotriva musulmanilor și a creștinilor deopotrivă… Credeți că musulmanii bogați nu sunt și ei o țintă pentru mafie? Pentru mafie, nu există religie.” Cu toate acestea, există o lungă istorie de maltratare a creștinilor de către musulmani în Țara Sfântă. La sfârșitul anilor 1990, un grup de musulmani a încercat să ridice o moschee pe proprietatea Bazilicii Buna Vestire din Nazaret. Deși efortul s-a dovedit în cele din urmă nereușit, multe grupuri politice arabe din Israel și din teritoriile palestiniene au căpătat un caracter tot mai islamic, pe măsură ce pozițiile lor socialiste anterioare au căzut în dizgrație. Presiunea musulmană asupra populației creștine poate fi observată în Teritoriile Palestiniene, dar și în întregul Orient Mijlociu. În timp ce izbucnirea războiului din Gaza a dus la o scădere inițială a infracțiunilor violente și a deceselor în sectorul arab, o creștere recentă a atacurilor criminale pare să marcheze o revenire la recordul de violență din 2023. Mulți creștini, atât în Israel, cât și în teritoriile palestiniene, care sunt adesea relativ mai bogați decât populația musulmană, au mijloacele necesare pentru a se muta, abandonând orașe precum Nazaret și Betleem, care se află în centrul istoriei și moștenirii creștine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *