Proteina ursului de apă poate încetini procesul de îmbătrânire a omului, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință. Astfel de creaturi pot îndura cele mai extreme condiții din lume și pot supraviețui.
Tardigradele sau urșii de apă se numără printre cele mai ineradicabile forme de viață. Oamenii de știință au reușit să descopere că proteinele tardigradelor pot încetini metabolismul în celulele umane. O astfel de descoperire ar putea duce într-o bună zi la crearea unor tehnologii care să încetinească procesul de îmbătrânire. Despre acest lucru scrie The Independent. Se remarcă faptul că tardigradele sau urșii de apă, sunt una dintre cele mai ineradicabile forme de viață din lume, care pot supraviețui în condiții extreme. Aceștia pot supraviețui desecării complete, înghețului, încălzirii la peste 150 de grade Celsius, expunerii la radiații de câteva mii de ori mai mari decât poate suporta corpul uman și pot supraviețui și în vidul din spațiul cosmic.
Pe baza cercetărilor anterioare, s-a dezvăluit că aceste creaturi, care măsoară mai puțin de o jumătate de milimetru în lungime, sunt capabile să intre în stare vegetativă pentru a-și proteja corpul de condițiile extreme. Cercetătorii au încercat să descopere mecanismele exacte prin care tardigradele coboară în această stare de animație suspendată și ies din ea în timp ce se confruntă cu stresul mediului. Dar acum, o echipă de cercetători condusă de Universitatea din Wyoming, SUA, a reușit să descopere că urșii de apă folosesc proteine care formează geluri în interiorul celulelor lor pentru a încetini procesele vitale.
Ursul de apă încetinește procesul îmbătrânirii În timp ce aceste proteine au fost injectate în celule umane, s-a constatat că moleculele se gelifică și încetinesc metabolismul. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că atunci când celulele umane care produc aceste proteine tardigrade au fost puse într-o stare de anabioză, celulele au devenit mai rezistente la stres. “Când stresul este eliberat, gelurile tardigrade se dizolvă și celulele umane revin la metabolismul lor normal”, a declarat coautorul studiului, Thomas Boothby de la Universitatea din Virginia. În același timp, cercetări anterioare au arătat că versiunile proteinelor tardigrade pot fi folosite pentru a stabiliza un medicament farmaceutic important folosit pentru tratarea persoanelor cu hemofilie. Cu toate acestea, cea mai recentă descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi tehnologii menite să inducă “animația suspendată în celule sau chiar în organisme întregi pentru a încetini îmbătrânirea”. De asemenea, aceasta dovedește că proteinele din tardigrade ar putea fi folosite ulterior pentru a pune la dispoziția persoanelor care nu pot fi refrigerate tratamentele salvatoare și pentru a crește capacitatea de stocare a unor terapii precum celulele stem.