Un raport făcut public de Expert Forum (EFOR) arată că, pentru alegerile europarlamentare din luna iunie, partidele și alianțele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) și 364 de candidați de sex masculin (68%). Ca ocupație, cei mai mulți dintre candidații partidelor sunt pensionari.
Expert Forum a publicat un raport detaliat privind candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Până la data de 10 aprilie, partidele politice, alianțele electorale și candidații independenți au putut depune candidaturile. Astfel, s-au înregistrat 15 partide/alianțe și 7 candidați independenți pentru scrutinul din 2024. Termenul limită pentru anunțarea candidaturilor finale este 29 aprilie, până la care Biroul Electoral Central (BEC) va analiza și aproba sau respinge propunerile, verificând respectarea legislației din Legea 33/2007. În această perioadă, candidaturile pot fi contestate. Expert Forum a analizat datele disponibile până în prezent pe site-ul BEC, evidențiind câteva caracteristici ale listelor propuse de partide și alianțe. La momentul publicării raportului, doar listele SOS România și PSD+PNL au fost validate, fiind primele depuse.
Reprezentarea femeilor pe listele pentru europarlamentare În ceea ce privește reprezentarea femeilor în procesul electoral, toate listele propuse respectă principiul reprezentării ambelor sexe. Totuși, s-a analizat și poziția ocupată de femei pe listele de candidați pentru a evalua șansele lor de a fi alese.
Până la momentul analizei, s-au înregistrat 171 de candidate (32%) și 364 de candidați de sex masculin (68%). Cele mai multe candidate s-au regăsit pe listele REPER, AUR și SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianța Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate, iar la UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%. Analiza datelor arată că majoritatea partidelor/alianțelor au inclus o femeie în primele trei locuri pe listele de candidați. Estimările indică faptul că PSD+PNL ar putea trimite în Parlamentul European 3 femei, iar ADU ar putea avea două europarlamentare. Din partea AUR, ar putea deveni europarlamentare trei candidate. În cazul în care SOS România trece pragul electoral de 5%, ar putea trimite o femeie în Parlamentul European. Cei mai mulți candidați sunt pensionari În ceea ce privește ocupațiile candidaților, cele mai frecvente sunt pensionarii, directorii/managerii/administratorii și deputații. O analiză a profesiilor arată că cele mai frecvente categorii sunt inginerii (18%), economiștii (16%) și juristii (12%). Raportul oferă o imagine detaliată a candidaturilor și a caracteristicilor acestora, constituind un instrument util pentru înțelegerea dinamicii alegerilor europarlamentare din 9 iunie.