Dietele, alimentația sănătoasă și activitatea fizică sunt esențiale pentru pierderea în greutate, dar uneori aceste metode de slăbit nu sunt de ajuns pentru a obține rezultatele dorite. Pentru că obezitatea duce la numeroase probleme de sănătate, cu complicații severe, precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, este important ca persoanele supraponderale sau ajungă cât mai repede posibil la o greutate normală. În aceste situații, poate fi necesară o intervenție de chirurgie metabolică, care permite o pierdere în greutate rapidă și pe termen lung. Există mai multe proceduri medicale prin care pot fi obținute aceste rezultate, pentru a preveni complicațiile asociate cu obezitatea, dar înainte de stabilirea intervenției fiecare pacient trebuie să fie supus unei evaluări medicale complete, prin analize și investigații de specialitate. În urma consultației, asigurată de o echipă multidisciplinară care va lua în considerare afecțiunile cronice ale pacientului și eventuale riscuri asociate, va fi stabilită cea mai potrivită procedură bariatrică pentru fiecare pacient în parte.
Astfel, micșorarea stomacului poate fi realizată printr-o operație numită gastric sleeve, prin care chirurgul reduce cu peste 80% volumul stomacului, astfel încât pacientul va avea senzația de sațietate chiar și după ce va consuma o cantitate mică de hrană. O altă intervenție prin care poate fi realizată pierderea în greutate este operația de bypass gastric, prin care stomacul este împărțit în două părți, astfel încât alimentele vor fi digerate numai într-o mică porțiune de stomac, de dimensiunea unui ou, care poate procesa numai 30 de grame de alimente. În acest fel, pacientul se va sătura foarte repede, iar absorbția de nutrienți va fi semnificativ redusă.
Acestea sunt cele mai utilizate proceduri bariatrice, dar există și altele – balonul endogastric – care este o intervenție reversibilă – plicatura gastrică și diversia biliopancreatică tip duodenal switch. În prezent, aceste intervenții sunt realizate prin abord minim invaziv – laparoscopic sau robotic, astfel încât riscul de complicații este redus, iar recuperarea rapidă. Indiferent de procedura aleasă, este esențial ca după intervenție pacientul să se prezinte periodic la medic, pentru monitorizarea stării de sănătate și a pierderii în greutate, și să urmeze un stil de viață sănătos. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de proceduri moderne de chirurgie bariatrică, prin abord minim invaziv, metoda potrivită fiind recomandată după o evaluare medicală completă, realizată de o echipă multidisciplinară, alcătuită din medici cu multă experiență. Toate intervențiile sunt realizate în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, iar pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență. Pentru menținerea rezultatelor pe termen lung, la SANADOR pacienții au acces și la consiliere nutrițională, oferită de nutriționiști cu experiență, care vor recomanda o dietă personalizată, esențială pentru un stil de viață sănătos. De asemenea, persoanele cu afecțiuni cronice asociate obezității – precum diabet zaharat, boli cardiovasculare sau hepatice – beneficiază de consultații de specialitate și de toate analizele și investigațiile necesare pentru managementul corect al acestor probleme de sănătate.