Cred că în foarte scurt timp vom vedea victorii importante ale Kievului

Analistul militar Radu Tudor a explicat, într-o intervenție recentă la radiodifuziunea publică, felul în care ajutorul american promulgat de președintele Joe Biden va schimba situația pe frontul războiului din Ucraina.

„Sprijinul SUA este o garanție că Ucraina poate spera la recăpătarea integrității sale teritoriale. Acest ajutor de 61 de miliarde de dolari este împărțit în așa fel încât în următorii patru ani de zile, în fiecare lună, Ucraina să poată primi un ajutor militar de aproape 1 miliard de dolari. Această sumă lunară va asigura o producție constantă din partea industriei americane de armament pentru acele rachete, pentru acele muniții, pentru acele arme de care Ucraina are nevoie pentru a-i alunga pe invadatorii ruși (…) Cu siguranță, vor fi dificultăți în recrutarea personalului. Cu siguranță, războiul acesta va mai cunoaște sincope. Nu se va desfășura într-un singur sens”, crede Radu Tudor. Noile rachete ATACMS trimise de Statele Unite vor putea să lovească bazele ruse Analistul crede că Ucraina va avea victorii importante în curând datorită ajutorului financiar venit din partea Statelor Unite ale Americii.

„Dar eu cred că în foarte scurt timp vom vedea victorii importante ale Ucrainei și cred că lucrul acesta se va simți în special în zona de sud, acolo unde noile rachete ATACMS trimise de Statele Unite vor putea să lovească bazele ruse care participă la invazie, în așa fel încât prima șansă pentru eliberare să fie în Crimeea, după care vorbim de Podul Kerci. Sunt obiective strategice prin care Rusia încearcă să mențină această dominație ilegală asupra teritoriului Ucrainei. (…) Ucraina a reușit timp de doi ani şi patru luni de zile să mențină un front de peste 1.000 de km cu o armată puternică, chiar dacă prost organizată, prost coordonată și chiar dacă vorbim de cazuri de corupție”, precizează Tudor.

Tudor: Ucraina a eliberat peste 40% din teritoriul ocupat de ruși în februarie 2022 și poate elibera mai mult Analistul militar susține că Rusia rămâne o forță agresivă redutabilă, de care trebuie să ținem cont, în sensul descurajării ei de a nu traversa liniile roșii şi de a o determina să părăsească un teritoriu care nu îi aparține. „Cred că vor ține (ucrainenii) linia frontului, așa cum au ținut-o timp de doi ani şi patru luni. Trebuie să spunem că Ucraina a eliberat peste 40% din teritoriul ocupat în februarie 2022. Deci există premize pentru eliberarea în continuare a teritoriului ocupat şi invadat. Există premize să reziste linia frontului și, mai mult decât atât, să fie eliberate noi porțiuni de teritoriu. Eu cred că România trebuie să-și coordoneze eforturile cu aliații săi din NATO, pentru a furniza Ucrainei muniția de care are nevoie pentru a rezista. Probabil Ucraina va primi în scurt timp mai multe sisteme Patriot, așa cum a cerut. Probabil, statele membre NATO vor depune un efort în continuare ca aceste sisteme să fie funcționale, să fie reparate în cazul în care sunt lovite şi să reprezinte arma cea mai redutabilă de apărare a Ucrainei. „România nu poate oferi Ucrainei sisteme Patriot, dar poate oferi muniție pentru sisteme Patriot” Dar pentru asta e nevoie de muniție. România poate oferi muniție din sistemele Patriot. Cu siguranță, noi nu putem da din sistemele noastre de rachete, pentru că avem doar un singur sistem operațional, din șapte care sunt în curs de achiziție şi trei în curs de a fi omologate operațional pe teritoriul nostru. Așadar, nu putem să dăm sisteme. Dar putem furniza muniție şi nu doar de tip Patriot, ci şi multe alte lucruri pe care le putem face pentru ucraineni, pentru ca Rusia agresivă și războinică să nu vină la granițele noastre, să nu ne trezim cu ei la gurile Dunării, să nu vedem că iau, din nou, Bugeacul, așa cum s-a mai întâmplat în istorie. Și putem să dăm, totodată, un semnal aliaților noștri că, împreună, putem să întărim Ucraina şi putem să descurajăm Rusia în a merge mai departe cu planurile sale extrem de periculoase pentru toată Europa”, a spus analistul militar într-o intervenție la radiodifuziunea publică, publicată pe blogul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *