Lovitură pentru fostul ideolog al lui Trump

Pedeapsa de patru luni de închisoare pronunţată împotriva ideologului populist de dreapta american Steve Bannon, fost consilier influent al lui Donald Trump la Casa Albă, a fost confirmată vineri în apel, relatează AFP.

Steve Bannon, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat în octombrie 2022 la patru luni de închisoare pentru obstrucţionarea prerogativelor de anchetă ale Congresului SUA, din cauza refuzului său de a coopera la ancheta parlamentară privind asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Un alt fost consilier al lui Donald Trump la Casa Albă, Peter Navarro, condamnat şi el la patru luni de închisoare pentru aceleaşi fapte, a început să-şi execute pedeapsa în martie 2024. Steve Bannon poate face în continuare recurs împotriva acestei decizii a curţii de apel federale din Washington.

Evenimentele din 6 ianuarie 2021 Pe 6 ianuarie 2021, Steve Bannon a discutat la telefon cu Trump. În acea zi, sute de susţinători ai preşedintelui republican în exerciţiu au luat cu asalt Capitoliul, sediul Congresului SUA, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei oponentului său democrat Joe Biden la alegerile din noiembrie 2020. Donald Trump nu a fost vizat direct de instanţele de judecată pentru atacul asupra Capitoliului, deşi comisia parlamentară de anchetă asupra asaltului din 6 ianuarie 2021 a recomandat proceduri penale împotriva lui în decembrie 2022, mai ales pentru apel la rebeliune şi conspiraţie împotriva instituţiilor americane.
Cu toate acestea, el a fost inculpat în august 2023 de un tribunal federal din Washington şi apoi de instanţe ale statului Georgia (sud-est) pentru presupusele sale încercări ilegale de a obţine răsturnarea rezultatelor alegerilor din 2020. Legăturile lui Bannon cu Trump În ultimele luni ale campaniei victorioase a lui Donald Trump din 2016, Steve Bannon a început să-şi pună amprenta, denunţând o ordine mondială controlată de elitele politice şi financiare. El l-a urmat pe Trump la Casa Albă în 2017, însă a fost nevoit să părăsească executivul în august 2017, după violenţele din Charlottesville în Virginia (est), unde a avut loc o adunare a activiştilor dreptei radicale. O tânără a fost ucisă după ce un simpatizant neonazist a intrat cu maşina într-un grup de manifestanţi împotriva rasismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *