Ca orice superlativ relativ, nu este tocmai simplu de identificat. Istoricul medievist Michael McCormick, profesor la Universitatea Harvard, l-a identificat, însă. Conform domniei-sale, anul 536 „a fost începutul uneia dintre cele mai proaste perioade ale omenirii, dacă nu chiar cel mai prost an”. Explicații? Desigur.
Timp de vreo 18 luni, Europa, părți din Africa și din Asia au fost acoperite de o ceață misterioasă; misterioasă pe atunci. Misterul a fost elucidat ulterior cu ajutorul oamenilor de știință care au descoperit că fenomenul fusese provocat de o erupție vulcanică masivă din Islanda. Emisfera nordică a fost astfel învăluită de un nor imens de cenușă vulcanică, iar soarelui i-a fost ascunsă strălucirea mai mult de un an. Drept urmare, temperaturile au scăzut la un nivel record, mai exact pînă la vreo 2 grade Celsius în timpul verii. În China a nins în august. Situația nu s-a tradus doar în frig, ci și în foamete, întrucît în asemenea condiții culturile agricole au rămas fără rod. Unde-i frig și foamete, de regulă apare și boala, iar perioada în cauză nu a făcut excepție. În 541, în zona Imperiului Roman de Răsărit s-a declanșat o pandemie de ciumă, cel mai probabil prima pandemie din istorie, numită „ciuma lui Iustinian”, după numele împăratului roman care se afla la conducere. Efectele, un dezastru: între 35% și 55% din populația imperiului a pierit.
În plus, ca schema să fie completă, în 540 și în 547 au mai fost două erupții vulcanice puternice. Tabloul era cenușiu din orice unghi îl priveai și a durat ceva timp pînă cînd a primit o nouă tușă, mai luminoasă; cam vreun secol, spun istoricii.
Au mai urmat apoi perioade sumbre în istorie (și cîte!), dar pare-se că anul 536 și perioada ce i-a urmat rămîn în fruntea topului, unul subiectiv, firește, dar argumentat totodată. Cum altfel ar putea fi numite atîtea luni fără soare, dacă nu cea mai proastă perioadă din istorie?
În ordine opusă de idei, de la negativ la pozitiv, de la macro la micro, cel mai bun an din istoria fiecăruia poate fi chiar următorul. Sau nu, da.
Dar lista (chiar) este deschisă.
Istoria, de asemenea.