VIDEO Lovitură dată contrabandei de război

Autoritățile italiene au confiscat drone militare chineze interceptate într-un port italian în încercarea de a împiedica expedierea lor către un general libian.

Trei containere pline cu arme au fost sechestrate la 18 iunie de către oficialii portului Gioia Tauro din sudul Italiei după ce au fost descărcate de pe o navă de marfă, MSC Arina, care venea din China, au declarat surse pentru The Times. Etichetate ca piese pentru turbine eoliene, aeronavele fără pilot Wing Loong ar fi trebuit să fie încărcate pe o navă cu destinația Benghazi, în Libia, și livrate generalului Khalifa Haftar, care conduce estul țării. Două stații de control au fost incluse în transport, care a încălcat embargoul ONU privind livrările de arme către Libia. Containerele au fost sechestrate de un magistrat local.

Anchetatorii au fost din nou la pândă în port în weekend, când un al doilea transport de peste trei containere suspecte a sosit pe o altă navă de marfă, MSC Apolline. Complicații geopolitice Italia a interceptat dronele în urma unei informări din partea SUA, care este din ce în ce mai alarmată de legăturile tot mai strânse ale lui Haftar cu Rusia, deoarece Moscova continuă să toarne arme și trupe prin portul Tobruk pentru a-și susține prezența militară în Africa.
Operațiunea ar putea complica eforturile Italiei de a se împrieteni cu Haftar, încercând să îl încurajeze să încetinească migrația din Libia către Italia. Haftar și-a consolidat puterea în estul Libiei după eșecul încercării de a cuceri vestul țării în 2020 și de a răsturna administrația din Tripoli susținută de ONU. El a fost susținut în campania sa de Emiratele Arabe Unite, care ar fi operat drone Wing Loong deasupra vestului Libiei și a fost acuzat că a folosit una pentru a lansa o rachetă asupra unei academii militare din Tripoli, ucigând 26 de cadeți. “Atacul de la academie a fost un dezastru pentru EAU, cu o asemenea pierdere de vieți tinere, și este logic că a făcut un pas înapoi în acel moment”, a declarat Alia Brahimi, academician în cadrul Atlantic Council. “Este, de asemenea, probabil că ei sau chinezii îi instruiesc pe libieni să piloteze dronele, ceea ce înseamnă că Haftar va avea personal care să le folosească în timp ce încearcă să cumpere mai multe”, a spus ea. Se pare că transporturile nu conțineau rachete. Afaceri secrete cu foști oficiali ONU Urmărirea încărcăturii a avut loc după ce, în aprilie, doi bărbați libieni au fost acuzați în Canada de conspirație pentru organizarea achiziționării de drone chinezești în schimbul petrolului libian. Fathi Ben Ahmed Mhaouek și Mahmud Mohamed Elsuwaye Sayeh erau ambii foști angajați ai Organizației Aviației Civile Internaționale, o agenție ONU cu sediul la Montreal. “Planul era să vândă milioane de butoaie de țiței Chinei fără ca nimeni să știe”, a declarat un oficial canadian la momentul arestărilor. O sursă a declarat că bărbații ar fi pus o companie chineză în contact cu susținători ai lui Haftar pentru a intermedia afacerea, care a implicat, de asemenea, Corporația Națională a Petrolului din Libia. Corporația este responsabilă cu distribuirea veniturilor obținute din extracția de petrol pe scară largă a țării și s-a confruntat recent cu acuzații de corupție. “Dacă petrolul este folosit pentru a cumpăra drone de către Haftar, înseamnă că resursele naturale ale libienilor sunt deturnate pentru a cumpăra arme care ar putea fi apoi folosite pentru a-i ucide”, a declarat Brahimi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *